Dostawcy

Niro-Bio

Dolna 4, 42-283 BORONÓW

Opis

Jesteśmy małą, rodzinną firmą produkcyjną, która z pasją odpowiada na coraz większe zapotrzebowanie polskich konsumentów produkując wysokiej jakości i jak najmniej przetworzoną żywność ekologiczną. Nasza siedziba znajduje się w niewielkiej miejscowości Boronów, zwanej Zieloną Krainą ze względu na piękne lasy nad górną Liswartą znajdujące się na jej terenie. W naszej ofercie znajdą Państwo takie rodzaje mąki jak: orkiszowa, owsiana, żytnia, z płaskurki, z samopszy oraz śruta żytnia. Ponadto produkujemy płatki, kasze oraz kaszę mannę. W naszej ofercie znajdziecie Państwo również ziarno owsa bezłuskowego, orkiszu, żyta, płaskurki i samopszy. Na wszystkie produkty posiadamy certyfikat ekologiczny. Firma NIRO sp. z o.o. została założona w 2003 r. Założycielem firmy został pasjonat rolnictwa ekologicznego i zdrowej żywności Krzysztof Romańczyk, oraz Matthias Niemann, prezes niemieckiej firmy Schnitzer zajmującej się produkcją zdrowej, ekologicznej żywności. Stąd też wzięła się nazwa naszej firmy – z pierwszych liter nazwisk założycieli NI-RO. W NIRO wierzymy w potęgę pełnego ziarna i wartości odżywczych, jakie się w nim kryją. Wierzymy, że wybór ekologicznych produktów z pełnego przemiału ma kluczowy wpływ na nasze zdrowie. Wierzymy, że to co ląduje na naszym talerzu bezpośrednio przekłada się na stan naszego zdrowia i jakość życia – zarówno teraz, jak i w przyszłości. Dlatego naszą misją jest dostarczanie Państwu każdego dnia najwyższej jakości jak najmniej przetworzonych pełnowartościowych produktów ekologicznych: bio makaronów z pełnego przemiału ziarna orkiszu, bio przetworów zbożowych oraz zróżnicowanych produktów bezglutenowych. Dodatkowo posiadamy szeroką ofertę młynków żarnowych. Wszystko to by promować i ułatwiać zdrowy sposób odżywiania się. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że w naszym zakładzie produkowana jest tylko i wyłącznie żywność ekologiczna- nie prowadzimy żadnej produkcji konwencjonalnej. Dodatkowo przerabiamy tylko ekologiczne ziarno pochodzące od zaufanych i rzetelnych rolników ekologicznych głównie z Polski, z którymi współpracujemy od początku istnienia NIRO-Bio. Nasi klienci mają 100% pewności, że trafią do nich najwyższej jakości produkty ekologiczne.

Sposób produkcji

Głównym surowcem używanym w naszej produkcji jest orkisz ekologiczny – stara odmiana pszenicy prawie wcale nie poddawana procesom uszlachetniającym – pochodzący z polskich, certyfikowanych gospodarstw rolnictwa ekologicznego. Od niedawna wytwarzamy także produkty z innych ekologicznych ziaren: owsa, żyta czy prastarych ziaren samopszy i płaskurki. Nasze makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne. Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego. Nasze makarony nie zawierają soli oraz jaj, dzięki czemu mogą być wykorzystywane w specjalnych dietach leczniczych (np. diecie bezsolnej, diecie bezbiałkowej), oraz uwielbiane są przez wegan czy wegetarian.

Produkty