Bio Sezam biały niełuskany (200 g)
Niro-Bio
10.68 zł / szt
W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się
Sezam to najstarsza roślina oleista znana człowiekowi. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem. Stosuje się go, aby nadać potrawom chrupkości i wysublimowanego aromatu.
Sezam biały ziarno - wpływ na organizm
- białko, które szczególnie zaleca wegetarianom, duża- niemal 20% -owa zawartość aminokwasów
- duże pokłady magnezu i wielu substancji przeciwcukrzycowych.
- obniża poziom ciśnienia oraz glukozy w osoczu
- obfituje w żelazo - zalecany w anemii
- olej sezamowy chroni serce przed zmianami miażdżycowymi
- bogate źródło błonnika, wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego. Należy go spożywać szczególnie przy problemach żołądkowych i częstych biegunkach
- magnez wspomaga pracę płuc, zapobiegając przy okazji rozwojowi astmy i innych schorzeń układu pokarmowego
Wykorzystanie białego sezamu w kuchni
Często spotykana w kuchni chińskiej oraz wietnamskiej. Najczęściej sezam biały ziarno łączy się z mięsem drobiowym, ponieważ przyprawa ta jest delikatna w smaku i idealnie komponuje się z tego typu daniami. Wyśmienity do zrobienia humusu czy pasty z sezamu Tahini.
Składniki: Sezam niełuskany*
* składniki pochodzące z uprawy ekologicznej.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 2603 kJ / 629 kcal
Tłuszcz: 55,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8,1 g
Węglowodany: 6,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Błonnik: 3,0 g
Białko: 26,0 g
Sól: 0,04 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
eko