Bio Galgant korzeń mielony (100 g)
Niro-Bio
33.90 zł / szt
W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się
Bio Galgant (łac. Alpinia galanga), według św. Hildegardy z Bingen jedna z ważniejszych pikantnych przypraw. Zapachem i smakiem przypomina imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz mocniejszy i ostrzejszy pieprzny smak.
Właściwości
- Przyprawa „nasercowa”, również sprawdza się przy dolegliwościach miesiączkowych, stanach wyczerpania i osłabienia.
- Jest dobrym środkiem na mdłości.
- Poprawia krążenie, trawienie, apetyt, posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne
- Olejki eteryczne zapobiegają wzrostowi bakterii chorobotwórczych, grzybów i wirusów w jelitach
- Stosowany regularnie poprawia trawienie.
Sposób użycia: w sezonie jesienno-zimowym dodawać szczyptę do wszelkich potraw lub na chleb.
Zalecane stosowanie wg św.Hildegardy z Bingen:
Bóle serca, osłabienie, skurcze żołądka i jelit
1-3 szczypty proszku rozpuścić na języku, po 5 min wypić jeden kieliszek likierowy (20ml) wina pietruszkowego, w razie konieczności powtórzyć po 5 min.
Przykry zapach z ust, niestrawność, wzdęcie
2 szczypty galgantu i kopru włoskiego rozpuścić na języku.
Szczególnie smaczna i skuteczna jest mieszanka galgantu i miodu kwiatowego:
1 łyżeczkę galgantu zmieszać ze 100g miodu (słabsza mieszanka do stosowania przez dzieci), lub trzy łyżki stołowe na 100g miodu (mocniejsza mieszanka do stosowania przez dorosłych).
Masa netto: 100 g
Data przydatności do spożycia podana na opakowaniu.
Składniki:
Bio Galgant korzeń mielony * - 100%
* z rolnictwa ekologicznego
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.