Bio len brązowy (200 g)
Niro-Bio
10.18 zł / szt
W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się
Len łac. Linum usitatissimum co znaczy bardzo użyteczny posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz znajduje zastosowanie w pielęgnacji urody. Jego właściwości odżywcze doceniano juz w starożytności gdzie powszechne było używanie nasion lnu w uprawie.
Jego orzechowy smak nadaje niezwykłego aromatu każdej przyrządzonej potrawie.
Len brązowy ziarno - wpływ na organizm
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- łagodzi stany zapalne układu moczowego,
- wspomaga pracę trawienia,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- wzmacnia układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy,
- wpływa korzystnie na odchudzanie,
Wykorzystanie ziaren lnu w kuchni
Nasiona lnu można spożywać w postaci surowej, można mieszać je z jogurtem lub posypać nimi kanapkę lub sałatkę .
Najwięcej wartości odżywczych ma len świeżo mielony - można do mielenia wykorzystać nasz młynek ręczny Campo do zgniatania ziaren . Świeżo zgniecione ziarna uwalniają olej bogaty w kwasy omega 3 .
Należy jednak pamiętać, że mielony len traci szybko na wartości i może szybko zjełczeć dlatego zalecamy gnieść częściej a mniejsze ilości lnu.
Składniki: Len brązowy*
* składniki pochodzące z uprawy ekologicznej.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1969 kJ / 477 kcal
Tłuszcz: 31,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,9 g
Węglowodany: 13,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Błonnik: 35,0 g
Białko: 19,0 g
Sól: 0,07 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
eko