Bio len brązowy (200 g)

Niro-Bio

7.60 zł / szt
- +

Produkt może być ograniczony ilościowo


W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Len łac. Linum usitatissimum co znaczy bardzo użyteczny posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz znajduje zastosowanie w pielęgnacji urody. Jego właściwości odżywcze doceniano juz w starożytności gdzie powszechne było używanie nasion lnu w uprawie.

 

Jego orzechowy smak nadaje niezwykłego aromatu każdej przyrządzonej potrawie.

 

Len brązowy ziarno - wpływ na organizm


  • obniża poziom cholesterolu we krwi,

  • łagodzi stany zapalne układu moczowego,

  • wspomaga pracę trawienia,

  • poprawia pamięć i koncentrację,

  • wzmacnia układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy,

  • wpływa korzystnie na odchudzanie,

  •  

 

Wykorzystanie ziaren lnu w kuchni

Nasiona lnu można spożywać w postaci surowej, można mieszać je z jogurtem lub posypać nimi kanapkę lub sałatkę .

 

Najwięcej wartości odżywczych ma len świeżo mielony - można do mielenia wykorzystać nasz młynek ręczny Campo do zgniatania ziaren . Świeżo zgniecione ziarna uwalniają olej bogaty w kwasy omega 3 .

 

Należy jednak pamiętać, że mielony len traci szybko na wartości i może szybko zjełczeć dlatego zalecamy gnieść częściej a mniejsze ilości lnu.

 

 

Skład

Składniki: Len brązowy*

* składniki pochodzące z uprawy ekologicznej.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):

Wartość energetyczna (energia): 1969 kJ / 477 kcal

Tłuszcz: 31,0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,9 g

Węglowodany: 13,0 g

w tym cukry: 0,0 g

Błonnik: 35,0 g

Białko: 19,0 g

Sól: 0,07 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu)

 

 

Sposób przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Sposób produkcji

eko

Opinie

Joanna Bogacka

Data dodania: 13.12.2021

Agnieszka Ziarniecka

Data dodania: 21.01.2021