Bio Soczewica Czerwona (400 g)

Niro-Bio

15.66 zł / szt
- +

Produkt może być ograniczony ilościowo


W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Bio Soczewica Czerwona

 

 

Soczewica czerwona to jeden z wielu rodzajów soczewicy, zwykle identyfikowany po kolorze (wyróżnia się jeszcze soczewicę brązową, zieloną, żółtą i czarną).

 

 

 

 

Uważa się, że były one częścią diety człowieka od czasów neolitu.

 

 

 

 

Jedną z wielu zalet soczewicy czerwonej jest to, iż gotuje się stosunkowo szybko.

 

 

 

 

Soczewica czerwona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, posiada też wysoką zawartość białka.

 

 

 

 

Jest bardzo dobrym źródłem żelaza, witamin z grupy B, w tym witaminę B6, kwas pantotenowy i tiaminę.

 

 

 

 

Świetna na gęsto lub zmiksowana jako humus, pożywny dodatek do zup, pasztetów, zapiekanek czy sałatek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):

 

 

 

 

Wartość energetyczna: 1498 kJ / 358 kcal

 

 

 

 

Tłuszcz: 2,2 g

 

 

 

 

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g

 

 

 

 

Węglowodany: 52,0 g

 

 

 

 

w tym cukry: 1,5 g

 

 

 

 

Błonnik: 11,0 g

 

 

 

 

Białko: 24,0 g

 

 

 

 

Sól: 0,02 g

 

 

 

 

 

 

 

Termin przydatności

Data przydatności do spożycia podana na opakowaniu.

Skład

Składniki:

 

 

czerwona soczewica*(100%)

 

 

 

 

*z rolnictwa ekologicznego

 

 

Sposób przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Sposób produkcji

eko