Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

Mięsa SOUS VIDE - czyli wykwintne gotowanie

SOUS VIDE – wykwintne gotowanie

Sous vide to metoda gotowania najlepszych restauracji powstała w latach 70 we Francji.

Na czym polega? Na długim gotowaniu mięsa w ściśle określonej temperaturze w próżni w zamkniętej torebce.

Dlaczego ta metoda jest tak ceniona?

Mięso jest delikatne, soczyste i ugotowane równomiernie w towarzystwie sosu własnego, zachowuje pełne walory smakowe. Dzięki próżniowemu opakowaniu mięso nie traci witamin ani minerałów. Gotowanie tą metodą zabezpiecza także mięso przed ubytkami.

Pięknie wyglądającą i apetyczną glazurę uzyskujemy we własnym zakresie podzmażając na patelni, grillując lub podgrzewając mięso w piekarniku przez chwilę przed samym podaniem. Można je wtedy dodatkowo doprawić. 

Mięsa wolnogotowane SOUS VIDE sprzedaje na platformie zakład B.H. Jabłoński

Wróć