Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - Wołowina wolnogotowana z warzywami

Wiesława Rusin proponuje:


Wołowina na szybko


Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut

2 plasterki wołowiny wolnogotowanej sous vide
3 łyżeczki masła klarowanego
¼ główki młodej kapusty
½ strąka papryki
1 ugotowany lub upieczony burak
½ małej cebuli
1 łyżka natki pietruszki lub dymki lub szczypiorku.
Sól, pieprz, kminek mielony
olej z pestek dyni
lub Oliwa z oliwek
trochę niepasteryzowanego octu jabłkowego

Burak obieram ze skórki i kroję w kosteczkę lub ścieram na grubej tarce. Cebulę drobno siekam, mieszam z burakiem. Całość przyprawiam do smaku odrobiną soli, pieprzu i kminkiem mielonym. Polewam olejem, kropię octem.
Kapustę kroję w kostkę na szerokość dwóch palców. 2 łyżeczki masła rozgrzewam w rondlu, dodaję kapustę i smażę na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez 3-5 minut (aby była miękka, lecz chrupka), przyprawiam odrobiną soli.
1 łyżeczkę masła rozgrzewam na patelni, dodaję pokrajaną w kostkę paprykę oraz plasterki wołowiny. Podsmażam mięso przez 1-2 minuty z każdej strony (aby je odgrzać), ewentualnie przyprawiam pieprzem do smaku.
Na talerzu układam plasterki mięsa z papryką, kapustę oraz sałatkę z buraka. Posypuję zieleniną, podaję.

Jest to lekki, sycący i uzdrawiający pomysł na obiad. Smażona kapusta z powodzeniem zastępuje dodatek skrobiowy (ziemniaki) – który jedzony w połączeniu z mięsem u wielu osób przyczynia się do refluksu i osłabionego trawienia. Burak skutecznie detoksykuje organizm, cebula wzmacnia odporność. Papryka dodaje antyoksydantów, dobrej jakości wołowina jest bardzo odżywczym mięsem.
Całości dopełniają prozdrowotne przyprawy: ułatwiający trawienie pieprz i kminek, antyzapalne oleje, bogaty w enzymy żywy ocet jabłkowy. 

 

Wiesława Rusin / Przyjazny Dietetyk 

Wróć