Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - Gulasz toskański z fasoli

Składniki:

ok. 500 g ugotowanej fasoli Jaś (250 g suchej)
1 marchew (pokrojona w talarki)
¼ średniego selera (pokrojonego w drobną kostkę)
1 pietruszka (pokrojona w półtalarki)
Kawałek pora (pokrajany w półplasterki)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1 ząbek czosnku (zmiażdżony w prasce)
4 łyżki oliwy z oliwek
(lub oleju rzepakowego zimnotłoczonego)
1 łyżka mąki gryczanej
½ łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
½ łyżki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku (1 płaska łyżeczka)


W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić por i cebulę (przez 2-3 minuty). Dodać marchew, pietruszkę, seler i czosnek. Dusić przez 15 minut. Następnie dodać ugotowaną fasolę, przyprawy i zioła (nieco natki pietruszki odłożyć do dekoracji), wlać 250 ml wody, wymieszać. Całość gotować na wolnym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie lecz chrupkie). Oprószyć mąką gryczaną, wymieszać, Odstawić na 5 minut. Można podać z dodatkiem brązowego ryżu lub białej kaszy gryczanej – w ten sposób dostarczamy kompletu aminokwasów (tak jak jedząc mięso).

Fasolę Jaś, podobnie jak wszystkie warzywa strączkowe, warto namoczyć na kilka godzin przed gotowaniem (np. wieczorem poprzedniego dnia). Skróci to znacznie czas gotowania a co najważniejsze, wypłucze lektyny, które działają drażniąco na jelita. Przed gotowaniem fasolę należy przepłukać, zalać świeżą wodą i przyprawić listkiem laurowym lub owocem jałowca. 

film: https://youtu.be/C5jR45xDrlU

Wiesława Rusin / PrzyjaznyDietetyk

Wróć