Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - Zupa z pędów młodych pokrzyw

½ pora

1 pietruszka

½ średniego selera

1 mały ziemniak

4 szklanki (lub więcej) młodych pokrzyw

2 łyżki masła klarowanego

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki przyprawy curry

pieprz do smaku


 
1.  Umyty por kroję w talarki (razem z częścią zieloną) i duszę na maśle przez 3 minuty. W tym czasie obieram warzywa i rozdrabniam w blenderze (lub ścieram na grubej tarce); ziemniak kroję w kosteczkę.


2.  Do zeszklonego pora dodaję warzywa i curry, duszę przez 5 minut, a następnie zalewam wodą i gotuję do miękkości na średnim ogniu (ok. 20 minut)


3.  W tym czasie pokrzywę starannie płuczę (i oddzielam od ewentualnej trawy), przelewam wrzątkiem, osączam na sicie i grubo siekam. Po upływie 20 minut dodaję do zupy i gotuję jeszcze przez 5 minut.


4.  Na końcu miksuję zupę na krem (lub nie), przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Podaję z ugotowaną kaszą jaglaną.

 

źródło: Wiesława Rusin, "uZDROWIENIE OD KUCHNI", książka dostępna na platformie

Wróć