EDUKACJA ZDROWOTNA

Kiszone rzodkiewki - wszystko co chcielibyście o nich wiedzieć, a wstydzicie się zapytać ;)

WIESŁAWA RUSIN - PRZYJAZNY DIETETYK

 

10 powodów, by jeść rzodkiewkę:


1. Rzodkiewka zawiera witaminy: C, E, A, B6 i K, minerały: cynk, potas, fosfor, magnez, miedź, wapń, żelazo i mangan oraz fitozwiązki i błonnik – każdy z wymienionych przyczynia się do odporności i prawidłowego działania organizmu.


2. Bogate źródło antacjaninów, witaminy C, flawonoidów i folianów – które działają antyzapalnie, wspierają układ sercowo-naczyniowy i regenerację czerwonych krwinek (tym samym dotlenienie i regenerację komórek).


3. Zawartość witaminy C i fitozwiązków poprawia działanie układu odpornościowego, reguluje wytwarzanie wolnych rodników, procesów zapalnych i przedwczesnego starzenia.


4. Kombinacja witaminy C, folianów i antocyjanów ma działanie chroniące przed kilkoma typami nowotworów, szczególnie jelit, nerek,żołądka i jamy ustnej. Przeciwnowotworowe działanie rzodkiewki łączy się z faktem, że należy ona do rodziny krzyżowych (kapustnych), które znane są od dawna z takich właściwości.


5. Bogate źródło błonnika (szczególnie lignin), który karmi florę bakteryjną i przeciwdziała zaparciom.


6. Właściwości żółciopędne powodują, że wspomaga trawienie, reguluje wytwarzanie żółci, chroniąc wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Tradycyjne systemy lecznicze Grecji i Bliskiego Wschodu stasują rzodkiewkę jako remedium przeciw żółtaczce.


7. Bogate źródło potasu, który przyczynia się do normalizacji ciśnienia krwi. Według Ajurwedy rzodkiewki „chłodzą gorącą krew”.


8. Rzodkiewki mają naturalny silny aromat (fitozwiązki), dzięki czemu oczyszczają ze śluzu „zapchanie” drogi oddechowe: zatoki, nos, gardło, oskrzela, płuca.


9. Bardzo niski indeks glikemiczny i kaloryczność (pęczek: 12 kcal) czynią rzodkiewki przydatnym pokarmem do normalizowania cukru we krwi (cukrzyca i otyłość). Picie soku z rzodkiewki [pomaga normalizować stężenie glukozy we krwi.


10. Dzięki właściwościom diuretycznym, dezynfekującym i oczyszczającym rzodkiewki chronią nerki.

Świetnym sposobem na wzmacnianie tych wszystkich właściwości rzodkiewki jest jej kiszenie. Kiszenie fortyfikuje zawartość witaminy C w warzywach, zwiększa ilość enzymów (wspomagających trawienie) i wzbogaca je w korzystne dla zdrowia szczepy laktobakterii.

 

 

Jak jeść rzodkiewki? Generalnie: na świeżo i po ukiszeniu.

W pierwszym przypadku świetnie nadają się na przekąskę do pracy lub szkoły - w całości.
Można też pokroić je w plasterki i położyć na kanapce z żytniego razowca na zakwasie razem z pastą (fasolową, rybną, jajeczną) i szczypiorkiem.
Można zetrzeć je na tarce, leciutko posolić, przykryć talerzykiem i obciążyć szklanką z wodą na 20 minut - powstanie "prasowanka" czyli surówka, w której ruszyły procesy enzymatyczne, więc wspiera trawienie.


Mój ulubiony sposób to prasowanka z rzodkiewki z ogórkiem i szczypiorkiem, przyprawiona sosem z delikatnego octu z kwiatów bzu czarnego, czosnku, czerwonej papryki i pieprzu. Taka prasowanka jest prawdziwą bombą enzymatyczną (rzodkiewka i czosnek a zwłaszcza ogórek i domowy ocet obfitują w enzymy wydatnie wspierające trawienie). Taką sałatkę spożywamy oczywiście przed daniem głównym, które w ten sposób lepiej przyswoimy. Ocet z kwiatów czarnego bzu mozna oczywiście zastąpić jabłkowym niepasteryzowanym (który trzeba będzie leciutko posłodzić miodem).


Aha, zapomniałam dodać, że nie wyrzucam liści z rzodkiewki, tylko dodaję je do zielonych sałatek, pesto lub do duszonego szpinaku. Są prawie tak wartościowe, jak część podziemna rośliny.


Kiszone rzodkiewki jemy przed obiadem - pobudzają trawienie, albo na przekąskę o każdej porze dnia, zamiast ciasteczek - namnażają florę odpornościową w jelitach, dostarczają witamin. Po zakrapianej imprezie regenerują watrobę i przewód pokarmowy ;).

Co prawda, na platformie czasnazdrowe.pl kiszone rzodkiewki nie są dostępne, ale nic straconego :). Chętnych proszę o zapytania. 

Dla bardziej ambitnych, którzy sami chcą ukisić rzodkiewki - film instruktażowy dietetyk Wiesławy Rusin ZRÓB TO SAM :)
 

Wróć