Porady

Jak sadzić nasiona

Dziękuję za zakup nasion z mojej uprawy. Własne ekologiczne warzywa, a szczególnie pomidory wymagają trochę pracy, ale warte są wysiłku.


Najpóźniej w marcu wysiewamy nasiona na rozsady. Dlatego chciałabym podzielić się kilkoma metodami na uzyskanie roślinek (kiełków/siewek), z których później wyrosną pomidorowe i paprykowe krzaczki.


Zapraszam także na mój profil na facebook , gdzie będę zamieszczała także inne wpisy na temat ekologicznej uprawy warzyw.

Serdecznie zapraszam i życzę owocnej uprawy.


Ela

PL-EKO- 07-14122 ROLNICTWO UE

                         

Kiełkowanie nasion

Przed rozpoczęciem kiełkowania zaopatrujemy się w świeże nasiona z zaufanego źródła oraz w zależności od wybranej metody w waciki , tacki, torf, pojemniki do rozsady kiełków, zraszacz.

Nasiona pomidorów przed kiełkowaniem moczymy w odstanej, letniej wodzie o temperaturze pokojowej przez okres około 12 godzin. Wstępne moczenie może skrócić proces kiełkowania nawet o kilka dni.

Przed wysiewem nasion można je odkazić. Do tego celu można wykorzystać wodę utlenioną lub nadmanganian potasu ( do kupienia w aptece fioletowy proszek lub tabletki do samodzielnego przygotowania roztworu ) . Przed wysianiem wystarczy je zanurzyć na chwilę w wodzie lub roztworze nadmanganianu

Do wysiewu nie stosujemy podłoży uniwersalnych z nawozami. Radze omijać też tanie ziemie z marketów. Podłoże do wysiewu dobrze jest kupować z zaufanym sklepie ogrodniczym, gdzie można dopytać kiedy zostało dostarczone i jak było przechowywane. Złą ziemię do wysiewu, możemy poznać po tym że jest mocno czarna, brudzi ręce, a po dodaniu wody robi się błoto.
Ziemię do wysiewu można wyprażyć w piekarniku.

Następnie możemy wybrać jedną z metod:

1. Nasiona rozmieścić równomiernie na przygotowanym podłożu i przysypać warstwą torfu o grubości 0,5 cm.
Kilka razy dziennie należy spryskiwać je mgiełką wodną, warto też przykryć pojemnik szkłem lub przezroczystą folią spożywczą, zwłaszcza jeśli trzymamy rozsadę przy oknie. Jeżeli nie dopuścimy do przeschnięcia nasion i utrzymamy optymalną temperaturę (25°C), wschody pojawią się po tygodniu. Kiełkujących roślin nie wolno zraszać, nawadniamy je przez wstawianie pojemnika do naczynia z wodą. Po wzejściu pomidory powinny mieć zapewnioną temperaturę nie wyższą niż 20°C, aby uniknąć zbyt silnego wzrostu.


2. Nasiona rozłożyć na namoczonych i ponumerowanych wacikach, na tackach i odstawić w stale ciepłe (min.20st.C.) i słoneczne miejsce, aby wykiełkowały i następnie umieszczamy je w plastikowych pojemnikach z ziemią.

Nasiona kiełkują od kilku do kilkunastu dni. Ich wzrost w tym okresie jest zależny głównie od odpowiedniej temperatury oraz natężenia światła.

Wyrośnięte roślinki pikujemy pojedynczo do osobnych doniczek/pojemników o średnicy 8-10 cm, gdy wykształcą pierwsze liście właściwe.

 

          Gospodarstwoogrodniczeelzbietaprzemyslanska/
 

Wróć