Produkty superodżywcze

Pyłek kwiatowy

PYŁEK KWIATOWY

 

Jest produktem superodżywczym.

Ma wiele wymienionych niżej bardzo cennych składników, przy czym, co bardzo ważne, jest produktem naturalnym, pozyskiwanym przez pszczoły z czystych kwiatów. Te zniszczone chemią pszczoły unikają, bo są dla nich szkodliwe.

Wzmacnia organizm, poprawia jego odporność, wydolność i koncentrację, dodaje energii.

Pomaga w rekonwalescencji, w walce z chorobami przy stosowaniu leków, a także w profilaktyce zdrowotnej.

Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe. Hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii i grzybów.

Obniża poziom cholesterolu, reguluje metabolizm, ciśnienie krwi i poziom cukru.

Chroni przed promieniowaniem jonizującym.

Wspomaga wątrobę.

Odtruwa organizm - ułatwia usunięcie toksyn z organizmu.

Jest bardzo bogaty w witaminy, składniki mineralne, aminokwasy egzogenne (których sami nie wytwarzamy) i enzymy. Ma cenne białka, biopierwiastki, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zawiera łatwo przyswajalne żelazo.

Poprawia płodność – u pań i panów.

Ma działanie uspokajające i poprawia samopoczucie.

 


PRZECIWWSKAZANIA:

Nie powinny go spożywać osoby mające alergię na produkty pszczele.

Nie jest zalecany dla kobiet w ciąży.

 

JAK SPOŻYWAĆ?

Zaleca się spożywanie okoł 20g dziennie przez dorosłych (leczniczo 40g, dzieci odpowiednio mniej, od 10g), najlepiej pół godziny przed posiłkiem lub zmieszany w posiłku.

Nie należy go podawać w wysokiej temperaturze – traci wtedy swoje właściwości.

Zmielony i rozpuszczony w wodzie, a następnie pozostawiony do napęcznienia jest dużo lepiej przyswajalny.

Można polecić picie rozpuszczonego uprzednio pyłku w szklance letniej wody z odrobiną miodu na czczo.

Gdy ktoś zaczyna używać pyłek, doradza się na początek małe ilości (np. pół łyżeczki) i systematycznie je zwiększać. Należy przy tym obserwować, czy nie jest się na niego uczolonym. 

Wróć