Produkty superodżywcze

Wiosenne zioła

Dziś skrótowo o kilku popularnych ziołach, które właśnie teraz obdarowują nas swoim bogactwem. Wiedzę na ich temat zaczerpnąłem głównie z książki Zioła z Bożego Ogrodu i internetu (najwięcej z obszernych opisów na stronie poradnikzdrowie.pl, zdjęcia - pixabay.com)

 

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI

Według legendy niedźwiedzie po ziomwym śnie wzmacniają jego liśćmi swoją krew i metabolizm.

Ma działanie podobne do czosnku, ale jest jeszcze zdrowszy, będąc bardziej łagodny w smaku.

Dla zdrowia i urody. Działa jak naturalny antybiotyk, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, oczyszcza krew, odtruwa organizm, wspomaga produkcję kolagenu (pozytywny wpływ m.in. na stawy, włosy i paznokcie), wspomaga trawienie, wzmacnia odporność.

Spożywamy go surowo w listkach lub w gotowanych daniach np. tak jak szpinak.

Można go mrozić, suszyć, robić pastę z oliwą lub dobrymi olejami.

Osoby z wrzodami żołądka i dzieci poniżej 12 roku życia nie powinny go spożywać.

 

 

POKRZYWA

Zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych.

Oczyszcza krew, wzmacniając organizm, wspomaga wzrost czerwonych krwinek, obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi, wspomaga układ trawienny, dodaje urody działając na włosy i paznokcie, pomaga usunąć trądzik. Zmniejsza alergie, poziom cholesterolu, redukuje stany zapalne, łagodzi ból.

Miesięczna kuracja na wiosnę: zaleca się picie herbatki z pokrzywy kilka razy dziennie poczynając od wypicia jej na czczo. Łyżkę ziela pokrzywy zalewamy wrzątkiem i parzymy przez pół minuty.

Ma właściwości moczopędne, więc nie należy przesadzać z jej spożyciem – max 4 filiżanki dziennie. Przeciwwskazaniem do jej używania są choroby narządów rodnych, choroby nerek, zabiegi chirurgiczne i cukrzyca.

Można ją po sparzeniu używać do sałatek, można też robić pyszną zupę pokrzywową wg przepisu dietetyczki, pani Wiesławy Rusin – PRZEPIS TUTAJ, wzięty z książki pani Wiesławy – uZdrowienie od kuchni.

 

 

MNISZEK LEKARSKI

Oczyszcza krew. Wspomaga pracę wątroby, ma właściwości przeciwcukrzycowe (zawiera inulinę), spowalnia wchłanianie cukru z pokarmów do krwi – obniża indeks glikemiczny pokarmów, przez co ma korzystny wpływ przy odchudzaniu. Ma działanie oczyszczające i odtruwające. Pomaga w trawieniu. Wspomaga odporność. Przyspiesza gojenie ran i pozytywnie wpływa na skórę (stosuje się okłady).

Liście nadają się do sałatek, z kwiatów można robić zdrowotny syrop, łodygi można rzuć, a najcenniejsze właściwości ma korzeń.

 

 

Wróć