Najlepsi dostawcy na platformie

Sztuka słodkości

Grzegorz Meisel - Słodka Manufaktura Leona, istniejąca w Wodzisławiu od ponad 100 lat.

 

Kilka słów o tym dlaczego czekoladki z naszej rodzinnej manufaktury są takie jakie są.
Pojęcie Sztuki Kulinarnej jest dla mnie kluczowe w procesie tworzenia i z pewnością nie abstrakcyjne bo właśnie z tej sztuki wiele wynika. Tak jak muzyk, malarz czy fotografik do stworzenia dzieła potrzebuje twórczej weny tak samo u mnie jest ze stworzeniem nowej słodkości. Natchnienie przychodzi pod wpływem chwili, atmosfery, okoliczności.

Z pewnością najwięcej natchnień mam w czasie podróżowania, bo podróżowanie jest zawsze związane z kosztowaniem i odkrywaniem, ale bywały też inspiracje np. muzyczne, tak było np. z Truflami Kubańskimi, nad którymi zacząłem rozmyślać słuchając muzyki Buena Vista Social Club, a z kolei np. Trufle Trufle Toskańskie i Malinowe z octem balsamicznym z Modeny powstały w mojej głowie we Włoszech. Te pierwsze gdy włóczyłem się po toskańskich miasteczkach kosztując miejscowe specjały a Trufle malinowe gdy uczestniczyłem w targach Slow Food w Turynie – gdzie kosztowałem różne octy balsamiczne produkowane od wielu pokoleń w małych rodzinnych firmach.

Gdy jest już natchnienie, pozostaje stworzenie w realu słodkości, oczywiście zgodnie z zasadami, które przyjąłem lata temu i traktuje je jak dekalog - półprodukty naturalne albo jak najmniej przetworzone, nie poprawianie naturalnego smaku i koloru sztucznymi dodatkami, ręczne wykonanie, unikam stosowania produktów zwierzęcych ( wszystkie wyroby czekoladowe są wegańskie), nie używam produktów GMO, tłuszczu palmowego i innych wynalazków obniżających koszt. Niestety kij jak zwykle ma dwa końce, efekt przestrzegania tych zasad to również poza naturalnym i niebanalnym smakiem - cena słodkości - zdaje sobie sprawę, że nasze produkty nie są tanie. Ale zawsze wychodziłem z założenia, że lepiej jest zjeść mniej ale lepiej i zdrowiej - wszak jak  mawiał ojciec medycyny – Hipokrates: jesteś tym co jesz. 

 

Wróć