Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE
PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - pesto z lebiody
Państwo Bilińscy odkrywają zapomnianą dziś, a dawniej dobrze znaną lebiodę. Jej liście używa się w kuchni podobnie jak szpinak. Jest też do niego nieco podobna w smaku.
PESTO Z LEBIODY:
Składniki:
- pół kg lebiody
- oliwa z oliwek
- cebula
- czosnek
- orzechy lub pestki słonecznika
- ser feta
- śmietana
- żółtko
Cebulę zeszkliłem na oliwie z oliwek.
Lebiodę opłukałem i wrzuciłem na kilka minut do obgotowania. Wylałem wodę po gotowaniu.
Do cebuli dodałem podgotowaną lebiodę. Doprawiłem solą, pieprzem, szczyptą cukru, octem balsamicznym i cytryną. Tu można uprościć, poeksperymentować.
Posypałem dla zagęszczenia odrobiną mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Dodałem posiekany czosnek.
Na koniec po wyłączeniu ognia połączyłem z żółtkiem i łyżką swojskiej śmietany (pewnie niedługo będzie dostępna na platformie). Te składniki można pominąć i uprościć danie.
Wykorzystałem do makaronu (pełnoziarnistego orkiszowego) - posypałem fetą (można pominąć). Można też użyć posiekane orzechy włoskie i ziarna słonecznika.
Innym razem zrobiłem podobnie jak szpinak - z ziemniakami i sadzonymi jajkami.
Smacznego :)
Leszek