Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE
PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - carpaccio z buraka
Jedno z moich ulubionych śniadań.
Proste, szybkie do zrobienia, pełne zdrowych składników, śmiało można powiedzieć, że SUPERFOOD, a przy tym przepyszne. Zachęciłem?
Jedną rzecz należy przygotować wcześniej - upiec buraki. Ja to robię kilka dni wcześniej przy okazji np. pieczenia chleba. Około godziny w 180 stopniach, zawinięte w papier do pieczenia i folię alu, ze skórką. Potem przechowuję przez kilka dni w lodówce. Czekają, aż zostaną wywołane ;)
A jak już przyjdzie czas, to obieram je, tnę na plasterki, rozkładam na talerzu, pieprzę i solę, polewam sosem (sos to serce przepisu), posypuję zieleniną (uwielbiam rukolę i różnego rodzaju kiełki), posypuję lekko podprażonymi orzechami włoskimi (mogą być wcześniej wymoczone - to w celu łatwiejszego przyswajania), posypuję kozim serem (najlepiej mi się sprawdza feta lub czysta świeża ricotta) i to wszystko!
No i oczywiście ten SOS: energicznie mieszam dobry zimnotłoczony olej (najczęściej lniany, może też być oliwa z oliwek) z łyżeczką smakowej lekko ostrej musztardy (moja ulubiona do tego celu to daktylowa lub chilli), łyżeczką miodu i połową cytryny. I voila! Bon apetit!

