Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE
PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - makaron z jarmużowym pesto
Składniki:
500 g makaronu - ja używam pełnoziarnisty, najczęściej orkiszowy
0,5 kg liści jarmużu
200 dkg śmietany (opcjonalnie)
15 dkg sera pleśniowego lub sera feta (polecam najlepszy z Zagrody Na Pograniczu)
kilka ząbków czosnku w zależności od upodobań
6-8 szt. suszonych pomidorów (mogą być ok. 2-3 świeże lub kilka koktajlowych)
1 duża cebula (może być biała, najlepsza będzie czerwona)
oliwa o oliwek lub zimnotłoczony olej rzepakowy lub masło klarowane - do podsmażenia
sól
ciut cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa - najlepiej świeża, starta
słonecznik lub orzechy nerkowca
Makaron gotuję.
W międzyczasie blanszuję posiekaną cebulę, dodaję delikatne części listków jarmużu i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość blenduję. Doprawiam i zakwaszam cytryną. Przed podaniem dodaję śmietanę, mieszam i już nie zagotowuję.
Podaję makaron, a na nim sos z jarmużu. Posypuję serem i podprażonym słonecznikiem, dekoruję pomidorkami.
