Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - makaron z jarmużowym pesto

Składniki: 

500 g makaronu - ja używam pełnoziarnisty, najczęściej orkiszowy

0,5 kg liści jarmużu

200 dkg śmietany (opcjonalnie)

15 dkg sera pleśniowego lub sera feta (polecam najlepszy z Zagrody Na Pograniczu)

kilka ząbków czosnku w zależności od upodobań

6-8 szt. suszonych pomidorów (mogą być ok. 2-3 świeże lub kilka koktajlowych)

1 duża cebula (może być biała, najlepsza będzie czerwona)

oliwa o oliwek lub zimnotłoczony olej rzepakowy lub masło klarowane - do podsmażenia

sól

ciut cytryny

świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa - najlepiej świeża, starta

słonecznik lub orzechy nerkowca

Makaron gotuję.

W międzyczasie blanszuję posiekaną cebulę, dodaję delikatne części listków jarmużu i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość blenduję. Doprawiam i zakwaszam cytryną. Przed podaniem dodaję śmietanę, mieszam i już nie zagotowuję. 

Podaję makaron, a na nim sos z jarmużu. Posypuję serem i podprażonym słonecznikiem, dekoruję pomidorkami. 

Wróć