Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE
Habermus
Habermus to bardzo proste, a zarazem odżywcze i zdrowe danie, które jest lekko trawione - czyli nie ma po nim uczucia ociężałości, za to daje dużo energii na długo.
Niedawno zostałem zainspirowany przez dziewczyny z piekarni Sobala - Orkiszowa Manufaktura, do przyrządzania habermusu. A do tego zaopatrzony w najważniejszy czynnik sukcesu - oryginalny, najlepszej jakości orkisz. w formie ziarna.
Przyrządza się je wręcz obłędnie prosto:
Ziarno orkiszu zalewam taką samą objętościowo ilością wrządku. Zostawiam na kilka godzin. Im dłużej, bym będzie miekszy - jak kto lubi. Mnie bardziej przypadł do gustu nieco twardawy, lekko chrupiący.
Przyprawy: odrobinę solę, dodaję cynamon cejloński i inne przyprawy korzenne. Jak okrzepnę w tym przepisie, to zacznę eksperymentować z przyprawami św. Hildegardy: bertramem, dyptamem i galgantem.
Dodatki - według uznania. Moje ulubione to orzechy, suszone śliwki, rodzynki.
I gotowe. Danie błyskawiczne.
Na zdrowie!