Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

Habermus

Habermus to bardzo proste, a zarazem odżywcze i zdrowe danie, które jest lekko trawione - czyli nie ma po nim uczucia ociężałości, za to daje dużo energii na długo. 

Niedawno zostałem zainspirowany przez dziewczyny z piekarni Sobala - Orkiszowa Manufaktura, do przyrządzania habermusu. A do tego zaopatrzony w najważniejszy czynnik sukcesu - oryginalny, najlepszej jakości orkisz. w formie ziarna. 

Przyrządza się je wręcz obłędnie prosto:

Ziarno orkiszu zalewam taką samą objętościowo ilością wrządku. Zostawiam na kilka godzin. Im dłużej, bym będzie miekszy - jak kto lubi. Mnie bardziej przypadł do gustu nieco twardawy, lekko chrupiący.

Przyprawy: odrobinę solę, dodaję cynamon cejloński i inne przyprawy korzenne. Jak okrzepnę w tym przepisie, to zacznę eksperymentować z przyprawami św. Hildegardy: bertramem, dyptamem i galgantem. 

Dodatki - według uznania. Moje ulubione to orzechy, suszone śliwki, rodzynki. 

I gotowe. Danie błyskawiczne. 

Na zdrowie!

 

Wróć