Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - Leczo z cukinii

Moje dziewczyny nie lubią papryki, więc muszę robić leczo.... bez papryki! No i jeszcze jemy mało mięsa, omijamy gdzie się da, więc jest i bez kiełbasy. Czy taki potworek kulinarny ma szansę bytu? Tak! I jest pyszny:)! Jedziemy (ale jest też wersja z obydwoma składnikami w tekście):

- cukinia

- cebula

- pieczarki

- marchewka

- pomidory

- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, rozmaryn, papryka słodka i ostra, pietruszka i szczypiorek (co się da z ziół, to świeże)

- koncentrat pomidorowy

- czosnek

- oliwa z oliwek, masło klarowane

- mąka orkiszowa pełnoziarnista

Cukinię kroję w kostkę, polewam oliwą z oliwek, obsypuję ziołami i wyciśniętym czosnkiem. 

Na maśle klarowanym podsmażam marchewkę w plastrach, do niej dodaję pokrojone pieczarki (teraz można także kiełbasę), a po kilku minutach cebule w piórkach (i dla miłośników klasycznego leczo - teraz papryka). Duszę całość przez chwilę dodając nieco wody i koncentrat pomidorowy. Potem dodaję nieco mąki orkiszowej, mieszam i rozcieńczam niewielką ilością wody. 

Do wszystkiego dodaję cukinię, przykrywam i duszę przez przynajmniej kilkanaście minut. Po tym czasie dodaję pomidory w kostkę bez skórki. Duszę wszystko tak długo, aż cukinia będzie idealna - jeszcze nieco jędrna i chrupka, ale już nie surowa. 

Na sam koniec dorzucam natkę pietruszki i szczypiorek

 

Wróć