Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - Sałatka Jacka

Jacek, który korzysta z platformy czasnazdrowe od początku jej istnienia, zamieścił swój przepis na sałatkę, którą notorycznie się żywi - i chciał się tym podzielić. Świetna inicjatywa! Brawo! Zachęcam i Was do nadsyłania Waszych ulubionych przepisów na smaczne i zdrowe jedzenie. 

Oto co pisze Jacek:

Swego czasu musiałem zastąpić czymś pieczywo. I tak od czterech lat robię co trzy tygodnie sałatkę i przetrzymuje ją w słoikach w lodówce. Do garnka ośmiolitrowego wsypuję ugotowaną fasolę. Raz to jest fasola biała, raz czerwona, nie ma znaczenia, kiedyś dodałem ciecierzycę. Kupione na platformie oleje; z pestek dyni, ostropestu, czarnuszki, z wiesiołka wlewam do miski i wrzucam duszony szczaw ( również kupiony na platformie). Wyciskam kilka główek czosnku, dosypuję soli kłodawskiej i mieszam. Taką zalewę co rusz dolewam do garnka, po wsypaniu kolejnego pokrojonego warzywa. Siekam kapustę białą i czerwoną. Kroję surowe buraki. Siekam brokuły, a nawet korzeń brokułu, obieram i kroję w kostkę. Dwa pory, tylko te jasne części. Ogórki kiszone, buraczki kiszone ( najlepsze z firmy Naturela z platformy). Dodaję również cykorię. Siekam natkę pietruszki. Trę kilka marchewek, pietruszek i selerów. Proporcje nie mają znaczenia. Za każdym razem smak jest trochę inny. Cokolwiek dodaję to i tak główny smak nadaje olej z pestek dyni i czosnek. Robię te sałatki od kilku lat i doświadczenie mi podpowiada, że nie ma znaczenia co dodamy, smak zawsze jest rewelacyjny i bez problemu sałatka może być w lodówce cztery tygodnie. Za chwilę już wiosna i dostępne będą nowalijki. Na przykład pokrzywę sparzam, odsączam i siekam najdrobniej jak się tylko da. Można dodawać szpinak, kolendrę czy rukolę. Polecam również wszelkie kiszonki Natureli; seler, papryka, marchewka, rzodkiewka. Co tylko przyjdzie mi do głowy. Nie stosuję żadnych proporcji, raz wyjdzie tak, a raz inaczej. 

Wróć