Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE
PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - Zupa z pędów młodych pokrzyw
½ pora
1 pietruszka
½ średniego selera
1 mały ziemniak
4 szklanki (lub więcej) młodych pokrzyw
2 łyżki masła klarowanego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki przyprawy curry
pieprz do smaku
1. Umyty por kroję w talarki (razem z częścią zieloną) i duszę na maśle przez 3 minuty. W tym czasie obieram warzywa i rozdrabniam w blenderze (lub ścieram na grubej tarce); ziemniak kroję w kosteczkę.
2. Do zeszklonego pora dodaję warzywa i curry, duszę przez 5 minut, a następnie zalewam wodą i gotuję do miękkości na średnim ogniu (ok. 20 minut)
3. W tym czasie pokrzywę starannie płuczę (i oddzielam od ewentualnej trawy), przelewam wrzątkiem, osączam na sicie i grubo siekam. Po upływie 20 minut dodaję do zupy i gotuję jeszcze przez 5 minut.
4. Na końcu miksuję zupę na krem (lub nie), przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Podaję z ugotowaną kaszą jaglaną.
źródło: Wiesława Rusin, "uZDROWIENIE OD KUCHNI", książka dostępna na platformie