Porady

Porady dla wysiewających nasiona

                                              
Dziękuję za zakup nasion z mojej ekologicznej uprawy warzyw . Oferowane nasiona nie są nasionami
GMO, nie są odmianami heterozyjnymi . Podczas całego procesu produkcji , od siania przez uprawę i po zbiór
nasion , zachowuję najwyższą staranność przy oznaczaniu odmian oraz wszelkie zasady poprawnego
pobierania nasion.


Własne ekologiczne warzywa, a szczególnie pomidory wymagają trochę pracy, ale warte są wysiłku.
Najpóźniej w marcu wysiewamy nasiona na rozsady , dlatego chciałabym podzielić się kilkoma metodami na
uzyskanie roślinek (kiełków/siewek), z których później wyrosną pomidorowe i paprykowe krzaczki.
Zapraszam także na mój profil na Facebooku , gdzie będę zamieszczała także inne wpisy na temat
ekologicznej uprawy warzyw.
Serdecznie zapraszam i życzę owocnej uprawy.


Ela

 


UPRAWA POMIDORA


Przed rozpoczęciem kiełkowania zaopatrujemy się w świeże nasiona z zaufanego źródła oraz w
zależności od wybranej metody w waciki , tacki, torf, pojemniki do rozsady kiełków, zraszacz.


Kiełkowanie nasion
Nasiona pomidorów przed kiełkowaniem moczymy w odstanej, letniej wodzie o temperaturze pokojowej
przez okres około 12 godzin . Wstępne moczenie może skrócić proces kiełkowania nawet o kilka dni.
Przed wysiewem nasiona można odkazić. Do tego celu można wykorzystać wodę utlenioną , nadmanganian
potasu ( do kupienia w aptece fioletowy proszek lub tabletki do samodzielnego przygotowania roztworu ) lub
w wodzie z dodatkiem czosnku co zapobiegnie chorobom grzybowym
Do wysiewu nie stosujemy podłoży uniwersalnych z nawozami. Radzę omijać też tanie ziemie z marketów.
Podłoże do wysiewu dobrze jest kupować z zaufanym sklepie ogrodniczym , gdzie można dopytać , kiedy
zostało dostarczone i jak było przechowywane. Złą ziemię do wysiewu możemy poznać po tym , że jest
mocno czarna, brudzi ręce, a po dodaniu wody robi się z niej błoto. Ziemię do wysiewu można wyprażyć w
piekarniku.


Metody wysiewu nasion
1. Nasiona rozmieścić równomiernie na przygotowanym podłożu i przysypać warstwą torfu o grubości
0,5 cm. Kilka razy dziennie należy spryskiwać je mgiełką wodną, warto też przykryć pojemnik
szkłem , przezroczystą folią spożywczą lub podziurkowaną folią , zwłaszcza jeśli trzymamy rozsadę
przy oknie. Jeżeli nie dopuścimy do przeschnięcia nasion i utrzymamy optymalną temperaturę
(25°C), wschody pojawią się po tygodniu. Kiełkujących roślin nie wolno zraszać, nawadniamy je
przez wstawianie pojemnika do naczynia z wodą. Po wzejściu pomidory powinny mieć zapewnioną
temperaturę nie wyższą niż 20°C, aby uniknąć zbyt silnego wzrostu.
2. Nasiona rozłożyć na namoczonych i ponumerowanych wacikach, na tackach i odstawić w stale ciepłe
(min imum 20°C i słoneczne miejsce, aby wykiełkowały i następnie umieszczamy je w plastikowych
pojemnikach z ziemią.

Nasiona kiełkują od kilku do kilkunastu dni. Ich wzrost w tym okresie jest zależny głównie od odpowiedniej temperatury oraz natężenia światła. Wyrośnięte roślinki pikujemy pojedynczo do osobnych doniczek/pojemników o średnicy 8-10 cm, gdy10 cm, gdy wykształcą pierwsze liście właściwe.wykształcą pierwsze liście właściwe. Rozsadę pomidora należy podlewać obficie, co kilka dni.
Do gruntu przenosimyprzenosimy sadzonki po 15 maja. Pomidory można prowadzić na różną liczbę pędów od
jednego do trzech. Najbardziej popularna jest uprawa pomidorów na jeden pęd . W tym celu na roślinie
zostawiamy tylko pęd główny, a wszystkie inne wyrastające pomiędzy pędem głównym a liśćmi usuwamy.
W przypadku uprawy pomidorów na dwa pędy pozostawiamy pęd główny oraz jeden pęd wyrastający pod
pierwszym gronem owoców, a w uprawie pomidorów na trzy pędy dodatkowo pozostawiamy pęd, który
wyrósł z najniższego węzła pędu głównego.

 

UPRAWA PAPRYKI CHILI


Nasiona papryki chili wysiewamy od połowy lutego do końca kwietnia (w zależności od odmiany). Podobnie
jak w przypadku wysiewu nasion pomidorów , moczymy je przez 12 h w wodzie z dodatkiem czosnku , aby
zapobiec chorobom grzybowym i wysiewamy bezpośrednio do ziemi (na głębokość 0,5cm), przykrywamy
perforowaną lub podziurkowaną folią.
Temperatura podczas kiełkowania w zależności od odmiany powinna wynosić od 20 do 28 °C . Niektóre
odmiany chili kiełkują nawet po 3 - 4 tygodniach od wysiania Kiedy rośliny mają przynajmniej po 1 piętrze
liści właściwych , rozsadzamy do pojedynczych doniczek. W miarę wzrostu przesadzamy stopniowo w coraz
większe doniczki, proponuję 0,5 l - 3 l i docelowo 5 - 7 l. Po osiągnięciu przynajmniej 5 - 8 pięter liści
właściwych można obciąć roślinie stożki wzrostu , co spowoduje , że zacznie się intensywnie rozkrzewiać.
Podlewamy obficie , ale co kilka dni po przeschnięciu podłoża. Do gruntu przenosimy sadzonki po ostatnich
przymrozkach tj. ok oło 2 0 maja.
Nawozów używamy takich jak do pomidorów , ekologicznych jak Biohumusy

 

FB  Gospodarstwoogrodniczeelzbietaprzemyslanska/

Wróć