Porady

JAKĄ GRUBOŚĆ MIELENIA KAWY WYBRAĆ PRZY ZAMÓWIENIU?

Zakup kawy świeżo palonej kawy to postawienie przede wszystkim na różnorodność smaku i aromatów w naparze. Jeśli doznania Twoich kubków smakowych nie są Ci obojętne, warto dostosować grubość mielenia do metody, którą zaparzasz kawę na co dzień. Dobrze dobrane ziarna uwolnią odpowiednio olejki aromatyczne i stworzą najlepszy efekt dla Twojego podniebienia.

Ziarna grubo mielone

Grubo mielone ziarna będą dobrym wyborem, jeśli używasz ekspresu przelewowego, french pressu, dripa albo Chemeksu. Metody te wyróżniają się użyciem filtra, który nie polubi się raczej z kawą drobno zmieloną, bo zawarty w niej pył może go zatkać albo przedostać się do naparu. Jednocześnie kontakt ziaren z wodą jest tutaj stosunkowo długi, więc zdążą one oddać to, co w nich najsmaczniejsze.

Ziarna średnio mielone

Ziarna średnio zmielone to dobry wybór do kawiarki i Aeropresu. Takie połączenie pozwoli na uzyskanie naparu mocnego, esencjonalnego i aromatycznego. Czy nie za taką kawę właśnie kochamy te metody?

Ziarna drobno mielone

Szczęśliwym posiadaczom ekspresu ciśnieniowego polecamy kawę drobno zmieloną. Tą metodą napar przygotowuje się najwyżej 30 sekund, czasu na wydobycie esencji smakowej jest więc mało, dlatego ziarna muszą być naprawdę drobne, by mogły szybko wydobyć z siebie swój potencjał smakowy.

Im krótszego czasu potrzebujesz na przygotowanie kawy wybraną metodą, tym ziarna powinny być drobniejsze. Zapamiętaj tę zasadę i już zawsze ciesz się odpowiednio przygotowanym naparem.

Smacznego! :)

 

źródło: https://www.kawowski.pl/blog/5_jaka-grubosc-mielenia-wybrac-przy-zamowieniu

Wróć