Produkty superodżywcze
Pyłek kwiatowy
PYŁEK KWIATOWY
Jest produktem superodżywczym.
Ma wiele wymienionych niżej bardzo cennych składników, przy czym, co bardzo ważne, jest produktem naturalnym, pozyskiwanym przez pszczoły z czystych kwiatów. Te zniszczone chemią pszczoły unikają, bo są dla nich szkodliwe.
Wzmacnia organizm, poprawia jego odporność, wydolność i koncentrację, dodaje energii.
Pomaga w rekonwalescencji, w walce z chorobami przy stosowaniu leków, a także w profilaktyce zdrowotnej.
Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe. Hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii i grzybów.
Obniża poziom cholesterolu, reguluje metabolizm, ciśnienie krwi i poziom cukru.
Chroni przed promieniowaniem jonizującym.
Wspomaga wątrobę.
Odtruwa organizm - ułatwia usunięcie toksyn z organizmu.
Jest bardzo bogaty w witaminy, składniki mineralne, aminokwasy egzogenne (których sami nie wytwarzamy) i enzymy. Ma cenne białka, biopierwiastki, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zawiera łatwo przyswajalne żelazo.
Poprawia płodność – u pań i panów.
Ma działanie uspokajające i poprawia samopoczucie.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie powinny go spożywać osoby mające alergię na produkty pszczele.
Nie jest zalecany dla kobiet w ciąży.
JAK SPOŻYWAĆ?
Zaleca się spożywanie okoł 20g dziennie przez dorosłych (leczniczo 40g, dzieci odpowiednio mniej, od 10g), najlepiej pół godziny przed posiłkiem lub zmieszany w posiłku.
Nie należy go podawać w wysokiej temperaturze – traci wtedy swoje właściwości.
Zmielony i rozpuszczony w wodzie, a następnie pozostawiony do napęcznienia jest dużo lepiej przyswajalny.
Można polecić picie rozpuszczonego uprzednio pyłku w szklance letniej wody z odrobiną miodu na czczo.
Gdy ktoś zaczyna używać pyłek, doradza się na początek małe ilości (np. pół łyżeczki) i systematycznie je zwiększać. Należy przy tym obserwować, czy nie jest się na niego uczolonym.