OLEJ RYDZOWY 250 ML

Olejarnia Uzdrowisko

30.00 zł / szt
- +

W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Olej rydzowy ( olej z lnianki)

Dla zdrowia- nasiona lnianki obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz cukru we krwi. Olej stanowi ochronę przed nowotworami oraz zawałami.  Jakość zawartych w oleju rydzowym kwasów tłuszczowych jest o wiele wyższa niż w  oliwie z oliwek. Działa ochronnie na wątrobę, trzustkę, serce, naczynia krwionośne.

Dla urody- pomaga w gojeniu ran, oparzeń. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów zalicza się go do bardziej trwałych olejów, odpornych na jełczenie. Dlatego min. bardzo polecany do tworzenia wyciągów ziołowych, których używać można do tworzenia kosmetyków.

W Kuchni- stosuje się tylko na zimno, do sałatek, kasz, zup na talerzu. Ma bardzo przyjemny smak i aromat.

Ciekawostka- „Lepszy rydz niż nic” to powiedzenie ma swoje potwierdzenie od dawien, dawna kiedy mięso było dla bogatych a chłopu został olej rydzowy i to on dawał siłę do pracy w polu. Pierwsze tocznie do oleju rydzowego znajdowano na wykopaliskach w Biskupinie.

Termin przydatności

4 MIESIĄCE

Skład

100 % OLEJ RYDZOWY

Sposób przechowywania

W CHŁODNYM NIENASŁONECZNIONYM MIEJSCU

Sposób produkcji

TŁOCZONY NA ZIMNO

Co to znaczy? 

Polega to na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze (sprawdzanej termometrem w trakcie tłoczenia) dzięki czemu zachowane zostają cenne naturalne właściwości ziarna. Tłoczymy niewielkie ilości, dość regularnie. Świeżo wytłoczony olej kilka dni sedymentuje w szklanych słojach, aby siłą grawitacji osad opadł na dno. Czasem ten osad pojawia się również w butelkach z olejem, należy wtedy potrząsnąć butelką, aby cenny błonnik zmieszał się z warstwą płynną.  Po kilkudniowej sedymentacji rozlewamy olej do szklanych, ciemnych butelek o pojemościach 100 ml, 250 ml oraz 500 ml i przetrzymujemy w lodówce.