Dostawcy
Olejarnia Uzdrowisko
Podmiejska 6a
44-336 Jastrzębie Zdrój
Oleje roślinne tłoczone na zimno, są źródłem cennych substancji biologicznie czynnych rozpuszczalnych w tłuszczach oraz kwasów Omega 3 i Omega 6. Każdy olej ma inny skład i właściwości, które to zależą od rodzaju ziarna.
Ważne jest, że takie oleje nie nadają się do smażenia. Spożywa się je na zimno do sałatek, warzyw, zup (na talerzu) lub solo do pieczywa. Nie można ich długo przechowywać, aby nie straciły swoich cennych właściwości. Pomaga w tym ciemna butelka, która chroni olej przed utlenianiem, spowalniając ten proces. Niektóre oleje wymagają również przechowywania w niskich temperaturach. Jest to wymagający odpowiedniego traktowania produkt, ale odwdzięcza się tym, że wzmacnia i odżywia ciało.
Każdy świeżo wytłoczony olej jest poddany sedymentacji ( klaruje się) poprzez siłę grawitacji, bez użycia środków chemicznych. Czasami na dole butelki zbiera się osad, który jest wartościowy i należy wstrząsnąć butelką aby połączył się z olejem.
Zapraszamy do zapoznania się z różnorodnością tłoczonych olejów.
Oleje w Uzdrowisku tłoczymy na zimno. Co to znaczy? Polega to na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze ( sprawdzanej termometrem w trakcie tłoczenia) dzięki czemu zachowane zostają cenne naturalne właściwości ziarna. Tłoczymy niewielkie ilości, dość regularnie. Świeżo wytłoczony olej kilka dni sedymentuje w szklanych słojach, aby siłą grawitacji osad opadł na dno. Czasem ten osad pojawia się również w butelkach z olejem, należy wtedy potrząsnąć butelką, aby cenny błonnik zmieszał się z warstwą płynną. Po kilkudniowej sedymentacji rozlewamy olej do szklanych, ciemnych butelek o pojemościach 100 ml, 250 ml oraz 500 ml i przetrzymujemy w lodówce.