Mieszanka do wypieku chleba pszenno - żytniego 500g

Agro - Wodzisław

6.19 zł / opak.
- +

W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Zapach świeżego chleba – to najlepszy aromat jaki można sobie wyobrazić. Wyrób domowego chleba jest prostszy niż Ci się wydaje, a to właśnie dzięki gotowym mieszanką. Nasza mieszanka do chleba pszenno żytniego to naprawdę przyjemny i nieskomplikowany przepis, z którym każdy sobie poradzi. Chleb z tej mieszanki jest bardzo smaczny i delikatny. W środku miękki z chrupiąca skórką na zewnątrz.

Naszą mieszankę do chleba można stosować zarówno w klasycznym przygotowaniu, jak i w wypiekaczu do chleba.

Termin przydatności

12 miesięcy

Skład

Składniki: mąka pszenna (69 %), mąka żytnia (27 %), wysuszony zakwas żytni, sól, cukier.

Produkt może zawierać mleko.

 

Wartość odżywcza produktu w 100g: wartość energetyczna 1415kJ/338kcal; Tłuszcz 1,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4g, Węglowodany 69g w tym cukry 2,6g, Błonnik 4,3g, Białko 11g, Sól 1,8g

 

Sposób przechowywania

Sposób przygotowania (receptura podstawowa):

  1. Mieszankę do wypieku chleba wsypać do wysokiego naczynia, dodać 330 ml wody o temperaturze pokojowej, 10 ml oleju roślinnego oraz 6 g suchych lub 12,5 g świeżych drożdży. Opcjonalnie dodać ziarna ok. 25 g (słonecznik, dynia, siemię lniane).
  2. Wyrabiać ciasto mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników. Ciasto przykryć czystą ścierką i pozostawić pod przykryciem na 20 minut.
  3. Ciasto przemieszać, uformować i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem lub do formy o rozmiarach podstawy 9x22 cm wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem.
  4. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220oC.
  5. Formę wstawić do gorącego piekarnika (210-220oC) na środkowy poziom i wypiekać przez 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą. Po wskazanym czasie wyjąć chleb z foremki i wystudzić na ruszcie lub na desce.

Uwaga:

W przypadku wypieku w automacie ustawić program podstawowy, użyć mniejszą ilość drożdży, ok. 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży instant, które są dozowane wraz z letnią wodą oraz mieszanką.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Sposób produkcji

Produkcja bez żadnych dodatków smakowych, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.