Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE
Mięsa SOUS VIDE - czyli wykwintne gotowanie
SOUS VIDE – wykwintne gotowanie
Sous vide to metoda gotowania najlepszych restauracji powstała w latach 70 we Francji.
Na czym polega? Na długim gotowaniu mięsa w ściśle określonej temperaturze w próżni w zamkniętej torebce.
Dlaczego ta metoda jest tak ceniona?
Mięso jest delikatne, soczyste i ugotowane równomiernie w towarzystwie sosu własnego, zachowuje pełne walory smakowe. Dzięki próżniowemu opakowaniu mięso nie traci witamin ani minerałów. Gotowanie tą metodą zabezpiecza także mięso przed ubytkami.
Pięknie wyglądającą i apetyczną glazurę uzyskujemy we własnym zakresie podzmażając na patelni, grillując lub podgrzewając mięso w piekarniku przez chwilę przed samym podaniem. Można je wtedy dodatkowo doprawić.
Mięsa wolnogotowane SOUS VIDE sprzedaje na platformie zakład B.H. Jabłoński