HIBISKUS KWIAT SUSZONY 20 g

GOSPODARSTWO OGRODNICZE EKOLOGICZNE Elżbieta Przemyślańska

7.75 zł / szt
- +

Produkt może być ograniczony ilościowo


W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Hibiskus charakteryzuje się przyjemnym kwaskowym smakiem i bardzo charakterystycznym aromatem. Idealny dodatek do dżemów, konfitur, a także napojów: herbaty, nalewek itp. Dodaje się go również do trunków w celu ożywienia koloru (nadaje im piękny czerwony kolor).

Hibiskus – kwiat hibiskusa suszony

Kwiat hibiskusa i herbata z niego zachwyca barwą, wyglądem i działaniem już od czasów starożytnego Egiptu. Jest on nazywany „czerwonym złotem” albo „złotem faraonów”. I nic w tym dziwnego – roślina ta obfituje w wiele cennych dla zdrowia składników. Można w niej znaleźć błonnik, flawonoidy, karoteny, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Herbata z hibiskusa pozytywnie wpływa na trawienie, wspomaga również oczyszczanie organizmu. Jest polecana dla wszystkich, którzy stosują dietę odchudzającą. Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania napojów na bazie hibiskusa.

Hibiskus – jak stosować?

Suszony hibiskus może posłużyć jako składnik:

    • naparów i herbat,

    • win,

    • syropów,

    • dżemów.

Herbatę z hibiskusa można pić na ciepło oraz na zimno – to orzeźwiający napój, idealny podczas upałów. W celu jej zaparzenia: dwie łyżeczki kwiatów hibiskusa zalewamy szklanką wody o temperaturze 95°C i odstawiamy na 10–15 minut do zaparzenia. Po zaparzeniu oddzielamy płatki od naparu.

Więcej

 

Napar z hibiskusa

Kwiat hibiskusa zaparzać pod przykryciem około 15 minut. Świetnie smakuje na gorąco, jak i na zimno. Szczególnie polecamy na upalne dni.

Termin przydatności

2 lata

Skład

100% suszonych kwiatów hibiskusa

Sposób przechowywania

Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Sposób produkcji

suszenie

Opinie

Mariola Wróbel

Data dodania: 14.02.2023