HIBISKUS KWIAT SUSZONY 20 g
GOSPODARSTWO OGRODNICZE EKOLOGICZNE Elżbieta Przemyślańska
7.75 zł / szt
W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się
Hibiskus charakteryzuje się przyjemnym kwaskowym smakiem i bardzo charakterystycznym aromatem. Idealny dodatek do dżemów, konfitur, a także napojów: herbaty, nalewek itp. Dodaje się go również do trunków w celu ożywienia koloru (nadaje im piękny czerwony kolor).
Hibiskus – kwiat hibiskusa suszony
Kwiat hibiskusa i herbata z niego zachwyca barwą, wyglądem i działaniem już od czasów starożytnego Egiptu. Jest on nazywany „czerwonym złotem” albo „złotem faraonów”. I nic w tym dziwnego – roślina ta obfituje w wiele cennych dla zdrowia składników. Można w niej znaleźć błonnik, flawonoidy, karoteny, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Herbata z hibiskusa pozytywnie wpływa na trawienie, wspomaga również oczyszczanie organizmu. Jest polecana dla wszystkich, którzy stosują dietę odchudzającą. Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania napojów na bazie hibiskusa.
Hibiskus – jak stosować?
Suszony hibiskus może posłużyć jako składnik:
• naparów i herbat,
• win,
• syropów,
• dżemów.
Herbatę z hibiskusa można pić na ciepło oraz na zimno – to orzeźwiający napój, idealny podczas upałów. W celu jej zaparzenia: dwie łyżeczki kwiatów hibiskusa zalewamy szklanką wody o temperaturze 95°C i odstawiamy na 10–15 minut do zaparzenia. Po zaparzeniu oddzielamy płatki od naparu.
Napar z hibiskusa
Kwiat hibiskusa zaparzać pod przykryciem około 15 minut. Świetnie smakuje na gorąco, jak i na zimno. Szczególnie polecamy na upalne dni.
2 lata
100% suszonych kwiatów hibiskusa
Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
suszenie