Cykoria podróżnik (korzeń)

Ekozielarnia Andrzej Wojtkowski

9.60 zł / szt
- +

Produkt może być ograniczony ilościowo


W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Waga netto: 50 g

Opakowanie: słoik szklany, szerokie wieczko, łatwy dostęp do przyprawy łyżką stołową. Słoik dostosowany rozmiarem do trzymania w szufladzie niskiej o froncie 10cm. 

Korzeń-gorzkie laktony seskwiterpenowe, kwasy fenolowe(m.in.cykoriowy), fitosterole,triterpeny, duże ilości inuliny-ponad 40%. Kwitnące ziele oprócz składników występujących w korzeniu zawiera dodatkowo hydroksykumaryny(eskulinę, cychorynę), flawonoidy i antocyjany.

Pobudza apetyt,zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia trawienie, przyswajanie pokarmów, prebiotyk-inulina-pobudza rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej,poprawia odporność,,wyciągi z korzenia-zdolność do obniżania transaminaz(ASPAT,ALAT), alkalicznej fosfatazy i bilirubiny,których wzrost wskazuje na uszkodzenie wątroby.Działa neuroprotekcyjnie-ochronnie na komórki nerwowe. Wyizolowane składniki gorzkie laktucyna i laktupiryna hamują rozwój zrodźca sierpowatego,jednego z czterech głównych gatunków pierwotniaków wywołujących malarię u ludzi.Kawa z cykorii zmniejsza lepkość krwi i obniża agregację płytek. Moczopędnie,p-zapalnie.Przeciwcukrzycowo-zwiększa wydzielanie insuliny przez komórki beta trzustki, obniża poziom glukozy,trójglicerydów.

Prebiotyki-mogą stymulować odporność,obniżać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz choroby zapalne jelit(choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego), zwiększać przyswajalność wapnia i innych minerałów, a nawet poprawiać jakość snu.

Ze względu na te wszystkie zalety warto korzeń cykorii wprowadzić na codzień do swojej codziennej diety.

Termin przydatności

Najlepiej spożyć przed upływem daty podanej  na opakowaniu.
 

Skład

Korzeń cykorii podróżnik.

Sposób przechowywania

Suche i zacienione miejsce, temperatura pokojowa.
 

Sposób produkcji

Produkt pochodzi z uprawy ekologicznej, posiada certyfikat AGROBIOTEST PL- EKO -07-03147. Rośliny zaraz po zebraniu suszymy w odpowiedniej temperaturze, aby zachować wysoką jakość produktu, co przekłada się na ich kolor, smak, zapach i właściwości lecznicze. Zioła uprawiane są na terenie ekologicznego gospodarstwa w województwie łódzkim. Ich obróbka odbywa się przy użyciu dawnych narzędzi takich jak: przetak, cep, wialnia, młocarnia, prostówka.