OLEJ LNIANY ZŁOTY 250 ML

Olejarnia Uzdrowisko

25.00 zł / szt
- +

W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Dla zdrowia

Zalecany przy problemach żołądkowych, sercowo-naczyniowych czy jelitowych. Dodatkowo skuteczny jest w niwelowaniu wysokich stężeń glukozy czy ryzyka rozwoju niektórych nowotworów. Jego skład nieznacznie różni się od lnu brązowego, zwłaszcza pod względem składu lipidowego, wykazuje on nieznacznie wyższą zawartość aminokwasów w swoim składzie. Skutecznie powoduje wzrost frakcji HDL cholesterolu, co jest bardzo korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, wywołuje uczucie sytości. Eliminuje problem zaparć. Posiada lepszy stosunek kwasów Omega 3 i Omega 6 niż len brązowy.

Dla urody

Olej wykazuje bardzo silne właściwości nawilżające, odżywiające i regenerujące. Jest szczególnie zalecane w przypadku skóry przesuszonej i zniszczonej przez działanie promieni UV.

W Kuchni

Spożywany tylko na zimno, swoje właściwości zachowuje krótko, bo tylko 3 miesiące, przechowywany w ciemnej butelce i w niskiej temperaturze.

Ciekawostka- Olej znany jest z nazwy „ złoto polskich pól’. Ma żółte kwiaty.

Termin przydatności

3 miesiące

Skład

100% olej lniany

Sposób przechowywania

W lodówce

Sposób produkcji

TŁOCZONY NA ZIMNO

Co to znaczy? 

Polega to na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze (sprawdzanej termometrem w trakcie tłoczenia) dzięki czemu zachowane zostają cenne naturalne właściwości ziarna. Tłoczymy niewielkie ilości, dość regularnie. Świeżo wytłoczony olej kilka dni sedymentuje w szklanych słojach, aby siłą grawitacji osad opadł na dno. Czasem ten osad pojawia się również w butelkach z olejem, należy wtedy potrząsnąć butelką, aby cenny błonnik zmieszał się z warstwą płynną.  Po kilkudniowej sedymentacji rozlewamy olej do szklanych, ciemnych butelek o pojemościach 100 ml, 250 ml oraz 500 ml i przetrzymujemy w lodówce.