OLEJ LNIANY ZŁOTY 250 ML
Olejarnia Uzdrowisko
25.00 zł / szt
W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się
Dla zdrowia
Zalecany przy problemach żołądkowych, sercowo-naczyniowych czy jelitowych. Dodatkowo skuteczny jest w niwelowaniu wysokich stężeń glukozy czy ryzyka rozwoju niektórych nowotworów. Jego skład nieznacznie różni się od lnu brązowego, zwłaszcza pod względem składu lipidowego, wykazuje on nieznacznie wyższą zawartość aminokwasów w swoim składzie. Skutecznie powoduje wzrost frakcji HDL cholesterolu, co jest bardzo korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, wywołuje uczucie sytości. Eliminuje problem zaparć. Posiada lepszy stosunek kwasów Omega 3 i Omega 6 niż len brązowy.
Dla urody
Olej wykazuje bardzo silne właściwości nawilżające, odżywiające i regenerujące. Jest szczególnie zalecane w przypadku skóry przesuszonej i zniszczonej przez działanie promieni UV.
W Kuchni
Spożywany tylko na zimno, swoje właściwości zachowuje krótko, bo tylko 3 miesiące, przechowywany w ciemnej butelce i w niskiej temperaturze.
Ciekawostka- Olej znany jest z nazwy „ złoto polskich pól’. Ma żółte kwiaty.
3 miesiące
100% olej lniany
W lodówce
TŁOCZONY NA ZIMNO
Co to znaczy?
Polega to na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze (sprawdzanej termometrem w trakcie tłoczenia) dzięki czemu zachowane zostają cenne naturalne właściwości ziarna. Tłoczymy niewielkie ilości, dość regularnie. Świeżo wytłoczony olej kilka dni sedymentuje w szklanych słojach, aby siłą grawitacji osad opadł na dno. Czasem ten osad pojawia się również w butelkach z olejem, należy wtedy potrząsnąć butelką, aby cenny błonnik zmieszał się z warstwą płynną. Po kilkudniowej sedymentacji rozlewamy olej do szklanych, ciemnych butelek o pojemościach 100 ml, 250 ml oraz 500 ml i przetrzymujemy w lodówce.