OLEJ RZEPAKOWY 250 ML

Olejarnia Uzdrowisko

20.00 zł / szt
- +

W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Dla zdrowia

Jest to źródło cennych kwasów omega 3, za niewielką cenę, w porównaniu do innych źródeł pozyskiwania . Dzięki temu chroni serce, odżywia mózg, obniża poziom cholesterolu LDL i ma niezwykle korzystny stosunek omega 3 do omega 6.

Dla urody

Sprawdzi się jako składnik domowych maseczek do twarzy i włosów, można go również używać do demakijażu twarzy. To również dobra baza do domowego peelingu na bazie kawy, cukru czy też soli gruboziarnistej. Cenny również do kąpieli dla paznokci i skóry dłoni.

W kuchni

Służy niemal do wszystkiego. Temperatura dymienia tego oleju wynosi 242oC, co oznacza, że dopiero przy tej temperaturze ulega on procesom utleniania. Dlatego można używać go do smażenia, duszenia, pieczenia, przygotowywania sałatek i dressingów.

Ciekawostka

Nazywany „oliwą Północy”, a tą nazwę zyskał ponieważ jest podstawowym olejem roślinnym w większości krajów w Europie.

Termin przydatności

4 miesiące

Skład

100% olej rzepakowy

Sposób przechowywania

W suchym nienasłonecznionym miejscu

Sposób produkcji

TŁOCZONY NA ZIMNO

Co to znaczy? 

Polega to na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze (sprawdzanej termometrem w trakcie tłoczenia) dzięki czemu zachowane zostają cenne naturalne właściwości ziarna. Tłoczymy niewielkie ilości, dość regularnie. Świeżo wytłoczony olej kilka dni sedymentuje w szklanych słojach, aby siłą grawitacji osad opadł na dno. Czasem ten osad pojawia się również w butelkach z olejem, należy wtedy potrząsnąć butelką, aby cenny błonnik zmieszał się z warstwą płynną.  Po kilkudniowej sedymentacji rozlewamy olej do szklanych, ciemnych butelek o pojemościach 100 ml, 250 ml oraz 500 ml i przetrzymujemy w lodówce.