Olej rzepakowy 0,5l

Olejarnia Olmat

18.00 zł / szt
- +

Produkt może być ograniczony ilościowo


W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Olej rzepakowy tłoczony na zimno, nie podlegał żadnym zabiegom rafinacyjnym.
Dzięki czemu zachował swoje walory zdrowotne i smakowe.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe:
- kwas oleinowy tzw. omega 9,
- kwas linolowy tzw. omega-6,
-kwas linolenowy tzw. omega -3.

Olej rzepakowy jest nazywany "oliwką północy", gdyż zawiera prawie tyle samo omega-9 co oliwa, lecz dodatkowo przewyższa ją zawartością omega-3 ( średnio zawiera go 10 razy więcej).
Stosunek omega-6 do omega-3 w oleju rzepakowym wynosi 2:1, co z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka jest idealne.

Właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno:
- wpływa na wzrost poziomu „dobrego cholesterolu”(HDL), obniżając równocześnie poziom „złego cholesterolu”(LDH). Dzięki czemu chroni nasze żyły i tętnice przed miażdżycą oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób układu krążenia.
- zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Spożywając kwasy omega, szczególnie omega-3, chronimy serce przed zawałem i zapewniamy mu prawidłowe funkcjonowanie,
-łagodzi objawy choroby zapalenia stawów,
-wspomaga prawidłową pracę mózgu i wzroku-
- jak większość olejów tłoczonych "na zimno", reguluje przemianę materii.

Termin przydatności

w zależności od partii i dnia tłoczenia - podany na butelce

Skład

100% olej rzepakowy tłoczony na zimno

Sposób przechowywania

Olej rzepakowy idealnie nadaje się do ciast, sałatek, duszenia czy marynowania. Można spożywać doustnie ( 2 łyżeczki dziennie).
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Na drugim zdjęciu podaliśmy przykładową prezentację jak sami możecie Państwo zrobić swój własny olej smakowy dodając swoje ulubione składniki.
Nasze to: bazylia, czosnek i papryczka chili - świetne jako dodatek do sosów i sałatek.

Sposób produkcji

Mała manufaktura w gospodarstwie rolnym. Tłoczenie na zimno.

Jesteśmy małą, rodzinną olejarnia, którą założyliśmy w 2013r. W naszym gospodarstwie sami uprawiamy rzepak , dlatego wiemy, że nasz olej jest produkowany z wysokiej jakości nasion.
Pomysł na olejarnię narodził się ponieważ, chcieliśmy zaoferować to, co lubimy najbardziej dobrą, prostą, lokalną żywność.

Opinie

Anita Pinecka

Data dodania: 26.02.2024

Roch Mikołajczyk

Data dodania: 26.07.2021

Korzystam od lat i nigdy się nie zawiodłem :)

Agnieszka Ziarniecka

Data dodania: 18.11.2020