Ser kozi Himek z kozieradką 0,2 kg
Zagroda Na Pograniczu
25.75 zł / szt
W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się
Ser podpuszczkowy produkowany jest z mleka pasteryzowanego, niestandaryzowanego pozyskiwanego we własnym gospodarstwie.
Mleko do produkcji sera jest świeże, czyste i dobrej jakości, od zdrowych kóz, wolne od bakterii chorobotwórczych, wykluczona jest obecność antybiotyków.
Jedną z cech naszego sera jest jego niepowtarzalny smak – który wynika z czynników niepodlegających kontroli; „niepowtarzalny” należy tu rozumieć dosłownie, nie raz bowiem zdarza się, że ser ma odmienny smak, choć jego sposób produkcji pozostaje taki sam, wpływają na to m.in. czynniki atmosferyczne.
Tradycja wykorzystywania kozieradki jako przyprawy oraz w lecznictwie ludowym wywodzi się z Azji. Niewielkie, żółtawe nasionka kozieradkowe są twarde, wyglądem przypominają małe fasolki, a smakiem – słodko-gorzki lubczyk. Wyjątkowo dobrze komponują się z serem kozim.
do 14 dni- jeżeli chcemy zachować smak, konsystencje sera taką jak w dniu zakupu
Jeśli ser przechowywany jest zgodnie z zaleceniami, będzie się nadawał do spożycia przez długi okres czasu. Musimy tylko pamiętać o tym, że w tym czasie zmieni się jego konsystencja, a barwa i zapach nabiorą intensywności.
Mleko kozie pasteryzowane,niestandaryzowane, podpuszczka, ziarna kozieradki
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce. Po rozpakowaniu dobrze jest owinąć ser pergaminem lub umieścić w pojemniku do przechowywania żywności, który będzie posiadał otwory. Należy unikać szczelnego zawijania sera, ponieważ zablokowanie dostępu powietrza spowoduje zahamowanie naturalnego procesu dojrzewania sera. Należy jak najszybciej po otrzymaniu wyjąć ser z plastikowego pudełka.
Ser kozi Himek to ser podpuszczkowy, czyli taki w których skrzep powstaje pod wpływem działania naturalnej podpuszczki.
Opinie
Miłosława Handke
Wirginia Machnik
Godny polecenia!