Ser kozi Himek z czarnuszką 0,2 kg

Zagroda Na Pograniczu

25.75 zł / szt
- +

W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Ser podpuszczkowy produkowany jest z mleka pasteryzowanego, niestandaryzowanego pozyskiwanego we własnym gospodarstwie.
Mleko do produkcji sera jest świeże, czyste i dobrej jakości, od zdrowych kóz, wolne od bakterii chorobotwórczych, wykluczona jest obecność antybiotyków.
Jedną z cech naszego sera jest jego niepowtarzalny smak – który wynika z czynników niepodlegających kontroli; „niepowtarzalny” należy tu rozumieć dosłownie, nie raz bowiem zdarza się, że ser ma odmienny smak, choć jego sposób produkcji pozostaje taki sam, wpływają na to m.in. czynniki atmosferyczne.
Czarnuszka dodawana do Himka jest znana w tradycyjnym zielarstwie jako uniwersalny składnik diety prozdrowotnej. W serze pojawiają się jako niewielkie brunatne kropeczki, dla których charakterystyczny jest nieco pikantny smak.

Termin przydatności

do 14 dni- jeżeli chcemy zachować smak, konsystencje sera taką jak w dniu zakupu
Jeśli ser przechowywany jest zgodnie z zaleceniami, będzie się nadawał do spożycia przez długi okres czasu. Musimy tylko pamiętać o tym, że w tym czasie zmieni się jego konsystencja, a barwa i zapach nabiorą intensywności.

Skład

Mleko kozie pasteryzowane,niestandaryzowane, podpuszczka,

Sposób przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce. Po rozpakowaniu dobrze jest owinąć ser pergaminem lub umieścić w pojemniku do przechowywania żywności, który będzie posiadał otwory. Należy unikać szczelnego zawijania sera, ponieważ zablokowanie dostępu powietrza spowoduje zahamowanie naturalnego procesu dojrzewania sera. Należy jak najszybciej po otrzymaniu wyjąć ser z plastikowego pudełka.

Sposób produkcji

Ser kozi Himek to ser podpuszczkowy, czyli taki w których skrzep powstaje pod wpływem działania naturalnej podpuszczki.

Opinie

Mariola Wróbel

Data dodania: 21.02.2023

Iwona Habela

Data dodania: 20.01.2022