ocet jabłkowy 0,5l

Olejarnia Olmat

16.00 zł / szt
- +

W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Ocet jabłkowy, nierafinowany, niefiltrowany.
Jabłka użyte do przygotowania octu pochodzą z jabłoni rosnących w przydomowym ogrodzie. Nie są poddawane żadne zabiegom chemicznymi.
Ocet jabłkowy ma żółto-brązową barwę i jest lekko mętny.
W occie jabłkowym znajdują się enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe (kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwasy: chlorogenowy, kawowy i kumarowy, witaminy i składniki mineralne: witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5,
witamina B6, biotyna, kwas foliowy i witamina C, a także sód, fosfor, potas, wapń, żelazo
i magnez.

Właściwości octu jabłkowego: przyśpiesza metabolizm komórkowy, obniża poziom cholesterolu we krwi zapobiegając miażdżycy oraz chorobie niedokrwiennej serca, zwiększa perystaltykę jelit. Dodatkowo zmniejsza stopień odkładania się tłuszczu w komórkach organizmu, witamina E zawarta w occie jabłkowym spowalnia procesy starzenia się organizmu usuwając szkodliwe, wolne rodniki. Jej przyjmowanie wpływa na dobre widzenie, zapewnia prawidłową koncentrację oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu, wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową, odkwasza organizm, jak również skutecznie obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia w jelitach oraz zmniejsza aktywność komórek, które wywołują ich destrukcję, działa przeciwbakteryjnie i antyseptyczne.

Octu jabłkowego nie powinno się wypijać bezpośrednio w większych ilościach. Najlepiej łyżkę lub 2 łyżki stołowe rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo lub do posiłku 1-2 razy dziennie.
Wytrącanie osadu oraz tworzenie się tzw. "matki octu", czyli substancji złożonej z celulozy
i bakterii kwasu octowego, jest zjawiskiem naturalnym.


 

Termin przydatności

bezterminowy

Skład

100% ocet jabłkowy

Sposób przechowywania

Ocet jabłkowy po otwarciu można przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie trzeba zatem chować go do lodówki.
Aby zachować jak najwięcej jego wartości zaleca się przechowywać go w miejscu chłodnym i zacienionym, z dala od promieni słonecznych.

Sposób produkcji

Zebrane jabłka, ręcznie pokrojono i usunięto gniazda nasienne. Odstawiono do naturalnej fermentacji.

Opinie

Baranek

Data dodania: 27.03.2023

Przepyszny ocet, używamy na codzień do sałatek

Roch Mikołajczyk

Data dodania: 23.08.2021

Najlepszy! Czy w jakimś innym kupnym occie znajdujecie pokaźnych rozmiarów matkę octową, która jeszcze rozwija się w butelce? :)