Olej z lnianki (rydzowy) tłoczony na zimno 100 ml

SOSTA

14.50 zł / szt
- +

Produkt może być ograniczony ilościowo


W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Spotkanie z olejem rydzowym to ciekawe, kulinarne doświadczenie. Wytwarzany jest z najstarszej rośliny oleistej w Polsce – lnianki (inaczej rydz lub rydzyk). Takie pochodzenie zobowiązuje! Niefiltrowany i tłoczony na zimno wykorzystywany jest od wieków w medycynie ludowej. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych (obok oleju lnianego) tak bogatych w kwasy omega-3.
Jak wiadomo, w medycynie ludowej najważniejsza jest natura. Nie przechodzimy więc obok tego obojętnie i olej rydzowy tłoczymy na zimno, aby oferował wszystkie najważniejsze walory zdrowotne. Olej przelewamy do ciemnych butelek i nie magazynujemy zbyt długo. Powiedzenie „lepszy rydz niż nic” nawiązuje do okraszania olejem kasz, śledzi i ziemniaków, gdy na stołach brakowało innej okrasy. Dziś rydzowego oleju nie powinno zabraknąć w naszej kuchni.
DO CZEGO WYKORZYSTAĆ OLEJ Z LNIANKI (RYDZOWY)?
Łyżeczka oleju rydzowego dziennie wystarczy, aby naszemu organizmowi dostarczyć niezbędnych kwasów tłuszczowych i skutecznie chronić go przed chorobami układu krążenia i cholesterolem. Olej rydzowy należy stosować na zimno. Chętnie towarzyszy sałatkom i potrawom, w których znajdziemy cebulę, czosnek, czy orzechy. Olej rydzowy skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu, stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy, przyspiesza wydzielanie żółci, chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki, reguluje poziom cukru we krwi.

Termin przydatności

minimum 6 miesięcy

Skład

100 % nierafinowany olej z lnianki

Sposób przechowywania

w suchym nienasłonecznionym miejscu

Sposób produkcji

tłoczony na zimno