Ser kozi Ricotta z pomidorami 0,2 kg

Zagroda Na Pograniczu

17.50 zł / szt
- +
Produkt może być ograniczony ilościowo

W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Ricotta to miękki rodzaj twarogu. Geniusz sera ricotty polega na jej neutralności. Smak, dla wielu może bez wyrazu, pozwala wyczarować oszałamiające dzieła kulinarne- jest delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach. Ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami na słodko i słono.Stopień rozdrobnienia cząsteczek tłuszczu i brak silnego aromatu sprawiają, że ricotta doskonale przejmuje i wzmacnia smaki dodanych do niej składników .
Nie jest jednak prawdą, że ser ricotta nie ma smaku. Koneserzy z ochotą łowiący najdelikatniejsze nuty na języku doszukają się we włoskim twarożku kremowości i subtelnej słodyczy.
Dzięki swojej lekkiej konsystencji i stosunkowo wysokiej wilgotności, ricotta jest jednym z najmniej kalorycznych serów, co ma znaczenie jedynie, jeśli zachowamy umiar w konsumpcji. Ser ricotta jest też, jak na ser, uboższa w tłuszcz, zwłaszcza, białko, węglowodany i cukry. Na uwagę zasługuje ponadto spora zawartość witamin - witamina A i witaminy z grupy B (witamina B2, B9 i B12) oraz minerałów - fosfor, magnez, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

Termin przydatności

Do 7 dni

Skład

mleko kozie pasteryzowne, niestandaryzowane, odrobina octu

Sposób przechowywania

W lodówce, szczelnie zamknięte, można w zakupionym opakowaniu

Sposób produkcji

Sery kozi Ricotta to ser zwarowy, powstaje najczęściej ze zwaru wskutek podgrzania serwatki pozostałej po produkcji, sera; w naszym gospodarstwie powstaje z pełnego mleka. Gotowy produkt obsypuje się mieszanką suszonych pomidorów, czosnku i bazylii.