Ser kozi Ricotta z pomidorami 0,2 kg

Ser kozi Ricotta z pomidorami 0,2 kg

17.50 zł / szt

- +
x szt

W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj się|Zarejestruj się

Opis

Ricotta to miękki rodzaj twarogu. Geniusz sera ricotty polega na jej neutralności. Smak, dla wielu może bez wyrazu, pozwala wyczarować oszałamiające dzieła kulinarne- jest delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach. Ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami na słodko i słono.Stopień rozdrobnienia cząsteczek tłuszczu i brak silnego aromatu sprawiają, że ricotta doskonale przejmuje i wzmacnia smaki dodanych do niej składników . Nie jest jednak prawdą, że ser ricotta nie ma smaku. Koneserzy z ochotą łowiący najdelikatniejsze nuty na języku doszukają się we włoskim twarożku kremowości i subtelnej słodyczy. Dzięki swojej lekkiej konsystencji i stosunkowo wysokiej wilgotności, ricotta jest jednym z najmniej kalorycznych serów, co ma znaczenie jedynie, jeśli zachowamy umiar w konsumpcji. Ser ricotta jest też, jak na ser, uboższa w tłuszcz, zwłaszcza, białko, węglowodany i cukry. Na uwagę zasługuje ponadto spora zawartość witamin - witamina A i witaminy z grupy B (witamina B2, B9 i B12) oraz minerałów - fosfor, magnez, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

Termin przydatności

Do 7 dni

Skład

mleko kozie pasteryzowne, niestandaryzowane, odrobina octu

Sposób przechowywania

W lodówce, szczelnie zamknięte, można w zakupionym opakowaniu

Sposób produkcji

Sery kozi Ricotta to ser zwarowy, powstaje najczęściej ze zwaru wskutek podgrzania serwatki pozostałej po produkcji, sera; w naszym gospodarstwie powstaje z pełnego mleka. Gotowy produkt obsypuje się mieszanką suszonych pomidorów, czosnku i bazylii.