Ser kozi Ricotta 0,2 kg
Zagroda Na Pograniczu
25.75 zł / szt
W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się
Ricotta to miękki rodzaj twarogu. Geniusz sera ricotty polega na jej neutralności. Smak, dla wielu może bez wyrazu, pozwala wyczarować oszałamiające dzieła kulinarne- jest delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach. Ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami na słodko i słono.Stopień rozdrobnienia cząsteczek tłuszczu i brak silnego aromatu sprawiają, że ricotta doskonale przejmuje i wzmacnia smaki dodanych do niej składników .
Nie jest jednak prawdą, że ser ricotta nie ma smaku. Koneserzy z ochotą łowiący najdelikatniejsze nuty na języku doszukają się we włoskim twarożku kremowości i subtelnej słodyczy.
Dzięki swojej lekkiej konsystencji i stosunkowo wysokiej wilgotności, ricotta jest jednym z najmniej kalorycznych serów, co ma znaczenie jedynie, jeśli zachowamy umiar w konsumpcji. Ser ricotta jest też, jak na ser, uboższa w tłuszcz, zwłaszcza, białko, węglowodany i cukry. Na uwagę zasługuje ponadto spora zawartość witamin - witamina A i witaminy z grupy B (witamina B2, B9 i B12) oraz minerałów - fosfor, magnez, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
Do 7 dni
mleko kozie pasteryzowane, niestandaryzowane, odrobina octu
W lodówce, szczelnie zamknięte, można w zakupionym opakowaniu
Sery kozi Ricotta to ser zwarowy, powstaje najczęściej ze zwaru wskutek podgrzania serwatki pozostałej po produkcji, sera; w naszym gospodarstwie powstaje z pełnego mleka.