BURACZKI KISZONE EKO 900 ml

GOSPODARSTWO OGRODNICZE EKOLOGICZNE Elżbieta Przemyślańska

19.75 zł / szt
- +

Produkt może być ograniczony ilościowo


W celu złożenia zamówienia prosimy się zalogować.
Zaloguj sięlubZarejestruj się

Opis

Ekologiczne buraki kiszone pokrojone w plastry. Buraki pochodzą z kontrolowanych ekologicznie upraw.

Kiszone buraki to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i profilaktykę
niedoborów żelaza. Kiszone buraki, to korzyść dla naszego zdrowia. Sok możemy wykorzystywać np. do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego.

Kiszone buraki mogą być bazą do wielu dań.

Z kiszonych buraków można zrobić surówki, sałatki, zupy, bigos, gulasz.

Sałatka z kiszonych buraków
Odsączyć  buraki kiszone z zalewy (zalewę wykorzystać na barszcz).

Dodać ulubiony mix sałat oraz 2 łyżki prażonych pestek ( dyni/ słonecznika) . Lekko przemieszać.  Polać sosem ( 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy francuskiej- wymieszane razem) . Posypać wybranym ulubionym serem ( może być feta, mozzarella). Popieprzyć do smaku.

Pasta z kiszonych buraków
2/3 szklanki namoczonych ziaren słonecznika, 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego, 1 szklanka buraczków kiszonych , 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, ½ łyżeczki kminku mielonego, 1/3 łyżeczki imbiru suszonego, szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki blendujemy razem.

Barszcz czerwony
Do 1 litra klarownego bulionu warzywnego dodać zalewę z  buraczków kiszonych oraz ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, majeranek, lubczyk, 2 ząbki czosnku. Podgrzewać, ale nie gotować. Podawać z pasztecikami, krokietami, uszkami, jajkiem lub solo.

Termin przydatności

2 lata

Skład

buraczki,czosnek,chrzan,koper, imbir ,woda,sól kłodawska

Sposób przechowywania

Ze względu na brak jakichkolwiek ulepszaczy oraz środków chemicznych przy uprawie jak i przetwarzaniu, prosimy o przechowywanie moich produktów w lodówce, bądź chłodnym miejscu.

Po otwarciu przechowywać w temperaturze +4°C.

Sposób produkcji

Buraczki są kiszone w wyniku naturalnej fermentacji w zalewie słonej

Produkt niepasteryzowany .

Opinie

Mrozek

Data dodania: 31.08.2023

MonikaFC

Data dodania: 16.04.2023

Roman

Data dodania: 30.08.2021

Jacek Cierpikowski

Data dodania: 07.05.2021

Każdy wie jak zdrowe są buraki, ale kiszone to jakby tysiąckrotnie pomnożyć ich dobroczynne działanie. Od czterech lat dodaję je do swoich sałatek. Nadają jej kwaskowo - goryczkowy smak. A działanie na naszą skórę ??? no cóż, codziennie goląc się przed lustrem, pytam tego gościa po drugiej stronie, czy na pewno mamy 2021 rok ???

Wioleta Sobocińska

Data dodania: 01.11.2020