Dostawcy
Wytwórnia Makaronów Stefan Friedek "Nudle Śląskie BIO"
Kolonia Podlesie 21
42-690 Wojska
W naszej rodzinnej 3 osobowej wytwórni pracujemy wspólnymi siłami, aby przekazać zdrowy i wartościowy produkt. Produkcja odbywa się w oparciu o naszą ręczną pracę. Makarony suszone wolno przez 16 godzin na drewnianych sitach natomiast do ich produkcji wybieramy dostawców - młyny produkujace certyfikowaną mąkę od polskich rolników.
Nasza historia:
Rok 1991 - pierwszy świeży makaron spada na sito, po czym przez wiele godzin suszy się w cieple słońca.
Tak wyglądał początek na ojcowiźnie. Wyjazd pierwszego właściciela Stefana Friedek założyciela, na targi rolnicze i zakup małej maszynki do makaronu.
Wiele prób i niepowodzeń kończy się wizytą niemieckiego serwisanta maszyny...
Pojawia się nowa inspiracja - wybudowanie własnoręcznie drewnianej suszarni.
Podnosi się jakość makaronu dzięki czemu firma ubiega się o nowych klientów: sklepy PSS Społem, domy opieki społecznej, stołówki szkolne itp.
W ofercie pojawia się coraz więcej kształtów, od 3 do 13 obecnie.
W taki sposób rodzinnymi siłami ojca Stefana, matki Lidii i syna Dominika działalność była kontynuowana do roku 2018 kiedy przyszedł czas na zmiany. Z inicjatywy syna Dominika który zdecydował się kontynuować dzieło rodziców powstała koncepcja budowy nowej wytwórni.
Po 4 latach ogromu wysiłku - wspólnych prac budowlanych powstała nowa wytwórnia makaronów. W której z pasją tworzone są nowe certyfikowane produkty BIO, zachowujące swój rzemieślniczy charakter sprzed 30 lat.