Dostawcy
Jesteśmy rodzinną firmą stworzoną z zamiłowania do tradycyjnych, naturalnych produktów, propagującą ideę zdrowego odżywiania i czerpania ze skarbów natury, tego, co w nich najcenniejsze dla zachowania zdrowia i najlepszego samopoczucia. W naszej tłoczni w Rydułtowach (woj. śląskie) produkujemy oleje tłoczone na zimno, nierafinowane i nieoczyszczone. O najwyższą jakość dbamy na każdym etapie ich produkcji – od doboru surowca, do przechowywania końcowego produktu.Kluczowym produktem firmy jest wyśmienity olej lniany. Z sukcesem zmieniamy podejście do jego używania "z konieczności dla zdrowia" na "dla przyjemności i zdrowia". Najbardziej zaś przez nas ulubiony - ciemny, gęsty i aromatyczny olej z pestek dyni, którego niezwykły smak równie dobrze komponuje się z wytrawnymi sałatkami, co z lodami waniliowymi.
Najpopularniejszym, choć nie najzwyklejszym, pozostaje wciąż olej rzepakowy. Tłoczymy go z nasion rzepaku, rosnącego na szczególnie żyznych i nasłonecznionych glebach wschodniej Polski. Połączenie wyjątkowego surowca i tradycyjnej techniki tłoczenia na zimno daje efekt w postaci oleju o niespotykanym kolorze i smaku.
Po jakimś czasie, do olejów dołączyła również musztarda. Dlaczego? Ze świecą szukaliśmy takiej, która spełniłaby nasze oczekiwania, więc… zaczęliśmy wytwarzać ją sami. W ten sposób do naszej oferty włączyliśmy musztardy, których skład jest naprawdę mistrzowski.
Wykorzystujemy ziarna spełniające bardzo wysokie wymagania jakościowe, poddajemy je szczegółowej weryfikacji pod kątem zachowania odpowiednich parametrów. Tłoczymy z nich oleje metodą "na zimno". Oznacza to, że temperatura podczas wydobywania oleju z ziaren nie przekracza 40 °C. Do produkcji nie używamy żadnych środków chemicznych, konserwantów czy dodatków, które miałyby polepszyć smak, zapach, wygląd czy też wydłużyć trwałość produktu. Nie filtrujemy ich - oczyszczanie polega na samoistnym osiadaniu zawiesiny bio-cząstek (sedymentacji). Tłoczymy wyłącznie małe partie, nie magazynujemy –miałoby to negatywny wpływ na ich jakość i walory smakowe. Dbamy o to, aby oleje od momentu wytłoczenia przechowywane były w miejscach chłodnych i nienasłonecznionych, zaś olej lniany zawsze w temperaturze 4-10 st. C. Ciemna, szklana, elegancka butelka dodatkowo zabezpiecza zawartość. Dzięki temu oleje SOSTA zachowują całe bogactwo składników zawartych w ziarnie, decydujące o ich unikalnych, potwierdzonych analizami właściwościach.
Natomiast składniki, których używamy do produkcji musztard to czysta magia. A raczej magia natury. Dlaczego? Nie ma tu niczego, czego musztardy mogłyby się wstydzić! Tylko gorczyca, miód, ocet jabłkowy i naturalne dodatki. Istne, kulinarne szaleństwo!