SOSTA

SOSTA


Raciborska 229
44-280 Rydułtowy

Strona WWW Facebook

Opis

Jesteśmy rodzinną firmą stworzoną z zamiłowania do tradycyjnych, naturalnych produktów, propagującą ideę zdrowego odżywiania i czerpania ze skarbów natury, tego, co w nich najcenniejsze dla zachowania zdrowia i najlepszego samopoczucia. W naszej tłoczni w Rydułtowach (woj. śląskie) produkujemy oleje tłoczone na zimno, nierafinowane i nieoczyszczone. O najwyższą jakość dbamy na każdym etapie ich produkcji – od doboru surowca, do przechowywania końcowego produktu.Kluczowym produktem firmy jest wyśmienity olej lniany. Z sukcesem zmieniamy podejście do jego używania "z konieczności dla zdrowia" na "dla przyjemności i zdrowia". Najbardziej zaś przez nas ulubiony - ciemny, gęsty i aromatyczny olej z pestek dyni, którego niezwykły smak równie dobrze komponuje się z wytrawnymi sałatkami, co z lodami waniliowymi. Najpopularniejszym, choć nie najzwyklejszym, pozostaje wciąż olej rzepakowy. Tłoczymy go z nasion rzepaku, rosnącego na szczególnie żyznych i nasłonecznionych glebach wschodniej Polski. Połączenie wyjątkowego surowca i tradycyjnej techniki tłoczenia na zimno daje efekt w postaci oleju o niespotykanym kolorze i smaku. Po jakimś czasie, do olejów dołączyła również musztarda. Dlaczego? Ze świecą szukaliśmy takiej, która spełniłaby nasze oczekiwania, więc… zaczęliśmy wytwarzać ją sami. W ten sposób do naszej oferty włączyliśmy musztardy, których skład jest naprawdę mistrzowski.

Sposób produkcji

Wykorzystujemy ziarna spełniające bardzo wysokie wymagania jakościowe, poddajemy je szczegółowej weryfikacji pod kątem zachowania odpowiednich parametrów. Tłoczymy z nich oleje metodą "na zimno". Oznacza to, że temperatura podczas wydobywania oleju z ziaren nie przekracza 40 °C. Do produkcji nie używamy żadnych środków chemicznych, konserwantów czy dodatków, które miałyby polepszyć smak, zapach, wygląd czy też wydłużyć trwałość produktu. Nie filtrujemy ich - oczyszczanie polega na samoistnym osiadaniu zawiesiny bio-cząstek (sedymentacji). Tłoczymy wyłącznie małe partie, nie magazynujemy –miałoby to negatywny wpływ na ich jakość i walory smakowe. Dbamy o to, aby oleje od momentu wytłoczenia przechowywane były w miejscach chłodnych i nienasłonecznionych, zaś olej lniany zawsze w temperaturze 4-10 st. C. Ciemna, szklana, elegancka butelka dodatkowo zabezpiecza zawartość. Dzięki temu oleje SOSTA zachowują całe bogactwo składników zawartych w ziarnie, decydujące o ich unikalnych, potwierdzonych analizami właściwościach. Natomiast składniki, których używamy do produkcji musztard to czysta magia. A raczej magia natury. Dlaczego? Nie ma tu niczego, czego musztardy mogłyby się wstydzić! Tylko gorczyca, miód, ocet jabłkowy i naturalne dodatki. Istne, kulinarne szaleństwo!

Produkty