Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - pesto z lebiody

Państwo Bilińscy odkrywają zapomnianą dziś, a dawniej dobrze znaną lebiodę. Jej liście używa się w kuchni podobnie jak szpinak. Jest też do niego nieco podobna w smaku. 

PESTO Z LEBIODY:

Składniki: 

- pół kg lebiody

- oliwa z oliwek

- cebula

- czosnek

- orzechy lub pestki słonecznika

- ser feta

- śmietana

- żółtko

Cebulę zeszkliłem na oliwie z oliwek.

Lebiodę opłukałem i wrzuciłem na kilka minut do obgotowania. Wylałem wodę po gotowaniu. 

Do cebuli dodałem podgotowaną lebiodę. Doprawiłem solą, pieprzem, szczyptą cukru, octem balsamicznym i cytryną. Tu można uprościć, poeksperymentować. 

Posypałem dla zagęszczenia odrobiną mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Dodałem posiekany czosnek.

Na koniec po wyłączeniu ognia połączyłem z żółtkiem i łyżką swojskiej śmietany (pewnie niedługo będzie dostępna na platformie). Te składniki można pominąć i uprościć danie.

Wykorzystałem do makaronu (pełnoziarnistego orkiszowego) - posypałem fetą (można pominąć). Można też użyć posiekane orzechy włoskie i ziarna słonecznika. 

Innym razem zrobiłem podobnie jak szpinak - z ziemniakami i sadzonymi jajkami. 

 

Smacznego :)

Leszek

Wróć