Przepisy kulinarne - PROSTE SMACZNE I ZDROWE

PRZEPISY PROSTE SMACZNE I ZDROWE - jesienne rozgrzwające potrawy - dynia pod beszamelem

Dynia pod beszamelem - przepis pani Honoray Giernackiej, której ekologiczne warzywa i owoce można kupić na platformie Czasnazdrowe:

Składniki:
- 1 dynia hokkaido z gospodarstwa ekologicznego 
- 1/3 szklanki bardzo esencjonalnego rosołu lub  przyprawa do zup do posypania
- około 30 dag utartego, żółtego sera (z tego część potrzebna będzie do sosu a reszta do posypania zapiekanki)
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sos:
- dwie duże łyżki masła
- dwie łyżki mąki
- 1,5-2 szklanki mleka
- 5 łyżek śmietany
- 4 łyżki utartego, żółtego sera
- sok z cytryny (ważne by o nim nie zapomnieć by zapiekanka nie była mdła!)
- sól, pieprz, zielenina

W wysmarowanym obficie masłem dużym naczyniu żaroodpornym, rozkładamy pokrojoną w kostkę dynię. Skrapiamy rosołem lub posypujemy przyprawą do zup. Gdy dynia jest mączysta, wtedy lepszy jest rosołek, gdy dynia jest mało dojrzała lub mamy inny gatunek niż hokkaido (wtedy wypuszcza więcej wody) lepiej jest posypać przyprawą.

Przygotowujemy sos:
Na maśle zasmażamy mąkę, cały czas mieszając. Rozprowadzamy zasmażkę mlekiem. Gęsty sos łączymy ze śmietaną,  utartym serem( kilka łyżek) i sokiem z cytryny oraz przyprawami. Gorącym zalewamy dynię. Posypujemy resztą sera i  wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp 180°C aż dynia będzie miękka

 

Wróć